Ondanks crisis meer mensen met beperking aan het werk

Ondanks de crisis hebben bedrijven in de sociale werkvoorziening (SW-bedrijven) vorig jaar 1500 mensen extra bij gewone werkgevers geplaatst. In totaal werkten 34.500 mensen met een beperking bij deze werkgevers, een groot deel (11.300) via een 'groepsdetachering'. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde branchecijfers van de sector.

redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Bij een groepsdetachering gaan de medewerkers aan de slag bij een gewoon bedrijf, maar regelt het SW-bedrijf de begeleiding en personele bezetting. Ook zorgt het SW-bedrijf voor de administratieve rompslomp. De werkgever betaalt een vergoeding die afhangt van de productiviteit van de medewerkers.

Bij SW-bedrijven werken ruim 100.000 mensen met een fysieke, psychische of verstandelijke beperking. Ongeveer een derde daarvan is met hulp en begeleiding bij een gewone werkgever geplaatst.

Voorzitter Job Cohen van brancheorganisatie Cedris: 'Hier liggen kansen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt op grotere schaal aan de slag te helpen bij gewone werkgevers. Met een groepsdetachering neemt het SW-bedrijf de zorgen en risico's weg die werkgevers ervaren als ze met deze doelgroep willen werken.'

Dinsdag maakte werkgeversorganisatie AWVN nog bekend 7500 banen te creëren voor mensen met een moeilijke positie op de arbeidsmarkt door een lichamelijke handicap of een verstandelijke beperking. Deze banen moeten binnen een netwerk van 250 grote ondernemingen eind 2015 zijn gerealiseerd. Dat stemt overeen met afspraken in het sociaal akkoord. Uiteindelijk moeten 100.000 van dergelijke banen worden geschapen.

Door overheidsbezuinigingen en de crisis kampte de sector vorig jaar met een tekort van 167 miljoen euro. Wel realiseerden SW-bedrijven een besparing van 95 miljoen euro, maar dat was niet voldoende om het tekort te compenseren.

'Het Rijk moet zich realiseren dat de omvangrijke bezuinigingen rondom de invoering van de Participatiewet ten koste gaan van mogelijkheden om groepsdetacheringen met begeleiding te organiseren voor toekomstige groepen. Dat zou wel eens fataal kunnen zijn, omdat juist die begeleiding de sleutel is voor een succesvolle bemiddeling naar werk', aldus Cohen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden