Ondanks censuur steunt Chinese krant journalist: 'Laat hem vrij'

'Laat hem vrij' kopte de Chinese krant The New Express gisteren op haar voorpagina. Dat meldt de Britse omroep BBC. Het was een oproep om aandacht te krijgen voor een aangehouden journalist, erg opmerkelijk in een land met nauwelijks persvrijheid.

Stefan Grommen
De bewuste voorpagina van The New Express. Beeld afp
De bewuste voorpagina van The New Express.Beeld afp

De journalist Chen Yongzhou werd vorige week aangehouden. The New Express meldt dat dat te maken heeft met de artikelen die hij schreef over het bedrijf Zoomlion, dat genoteerd staat op de beurs van Hongkong, maar deels in handen is van de overheid van de provincie Hunan. Chen beschuldigde het bedrijf van het kunstmatig opdrijven van de winstcijfers, waardoor de beurskoers van Zoomlion onderuit was gegaan. In een persbericht noemde de firma de beschuldigingen 'vals, ongegrond en misleidend'.

Mishandelingen
De krant, die net zoals alle media onder overheidscontrole staat maar wel een reputatie heeft voor onderzoeksjournalistiek, schrijft nu dat ze zich eerst koest heeft gehouden, omdat ze vreesde voor mishandelingen. 'We dachten dat er nooit een probleem zou zijn zolang we verantwoordelijk aan journalistiek deden. Bij een probleem kunnen we correcties publiceren en ons verontschuldigen. Als het echt serieus is, en we een rechtszaak verliezen, zullen we betalen of sluiten als het moet.' Maar, zo klinkt het dan, 'we zijn te naïef'. 'De waarheid is dat Chen drie dagen en drie nachten vast heeft gezeten zonder een advocaat te hebben gezien.'

De cover met 'Laat hem vrij' heeft heel wat reacties losgeweekt in China. Zo zijn er 30 advocaten die zich achter Chen en de krant geschaard hebben. Op de Chinese Twitter, Weibo, regende het steuncommentaren. Er wordt ook schande gesproken over de censuur van het nieuws over Chens aanhouden. En dat is zeer opmerkelijk in een land waar de overheid haar greep op de pers nog verder probeert te versterken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden