Plus

Once In A Blue Moon festival: rootsmuziek, americana en country

David Crosby, Seasick Steve en Tim Knol treden volgende maand op, tijdens Once In A Blue Moon. Tom Ketelaar van concertorganisator Greenhouse Talent is de bedenker van het festival. 'Dit soort muziek is ook in Amsterdam heel populair.'

Peter van Brummelen
David Crosby, een van de oprichters van zowel The Byrds als Crosby, Stills & Nash, treedt op tijdens Once In A Blue Moon Beeld Anna Webber
David Crosby, een van de oprichters van zowel The Byrds als Crosby, Stills & Nash, treedt op tijdens Once In A Blue MoonBeeld Anna Webber

Nóg een festival in Amsterdam?
"Ik kan me voorstellen dat mensen dat denken. Er zijn al heel veel festivals in Amsterdam en de rest van Nederland. De festivalmarkt is overvol, maar we zijn ervan overtuigd dat er nog plaats is voor een festival met een eigen uitstraling, concept en programma."

"Once In A Blue Moon is een festival voor de liefhebbers van rootsmuziek, americana en country. Het is een honderd procent muziekfestival waarop behalve de oude garde ook de nieuwe lichting aan bod komt. Bij Greenhouse Talent merken we dat er een groeiende interesse is voor dit soort muziek. Wij en anderen organiseren steeds meer concerten op dit gebied. Er zijn ook al een paar indoorfestivals."

Rootsmuziek is bij uitstek plattelandsmuziek. Dan lijkt Amsterdam niet de meest voor dehand liggende locatie voor een festival.
"Vergis je niet, dit soort muziek is ook in Amsterdam heel populair. Paradiso heeft tegenwoordig zelfs zijn eigen concertserie - Sugar Mountain - met alleen maar rootsmuziek. Op zoek naar een passende locatie belandden we in het Amsterdamse Bos. Een stukje platteland tegen de stad aan: ideaal."

"Amsterdam heeft natuurlijk een bepaalde appeal, bij het publiek, maar zeker ook bij de artiesten. Als we tegen Amerikanen zeggen It's ­taking place in Amsterdam, is de interesse meteen een stuk groter."

Wat voor publiek denken jullie te trekken?
"Op basis van shows en festivals die Greenhouse Talent eerder heeft georganiseerd, kennen we de doelgroep goed. Die is tweeledig. Je hebt de traditionele americanaliefhebbers: 50-plussers, mannen vooral, die houden van gitaar­muziek in de volle breedte."

Tom Ketelaar, bedenker van het nieuwe festival dat zich helemaal richt op rootsmuziek Beeld .
Tom Ketelaar, bedenker van het nieuwe festival dat zich helemaal richt op rootsmuziekBeeld .

"Tegelijkertijd zien we een groeiende groep twintigers en dertigers en daar zitten veel meer vrouwen tussen. Bij de jongere artiesten in het genre zie je ook dat het zeker niet alleen mannen zijn."

Hoeveel mensen kunnen er op het terrein?
"In deze set-up 7500. In de toekomst zouden we kunnen doorgroeien naar 15.000 bezoekers. De kaartverkoop loopt oké, maar we merken wel dat het druk is op de festivalmarkt. Je moet wel je best doen om er tussen te komen."

"Onze kracht is dat we iets te bieden hebben dat écht anders is dan alle andere popfestivals. Een festival als Once in a Blue Moon bestaat nog niet in Nederland. In het buitenland wel. In Engeland zijn er twee mooie rootsfestivals bijgekomen en in Scandinavië en Duitsland heb je ze ook."

Is Once In A Blue Moon in aankleding en ­catering ook anders dan de popfestivals die
er al zijn?
"Ja, we willen echt een Amerikaanse feel neerzetten. De catering voorziet in specialiteiten uit de VS. Geen lauwe hamburgers van McDonald's, maar goede barbecue- en lekkere Tex-Mexgerechten. De twee grote podia staan in tenten, maar het derde podium is een honky tonk; je hebt er het gevoel dat je in een Amerikaanse bar naar een band luistert."

Hoe komt Once in A Blue Moon aan zijn naam?
"Toen we een naam zochten, zijn we eerst gaan kijken naar songtitels van Neil Young. Maar daar was al veel van gebruikt. Daarna zijn we gaan kijken of er in het Amerikaanse slang iets bruikbaars te vinden was en kwamen we hierop uit. Once in a blue moon betekent zoiets als: uiterst zelden. De Nederlandse groep DeWolff die tijdens het festival optreedt, heeft op hun nieuwe album ook een nummer dat Once in blue moon heet, maar daar kwamen we pas achter nadat we ze hadden geboekt. Een toevalstreffer."

Once In A Blue Moon met onder anderen David Crosby, Tim Knol, The Mavericks, Courtney Marie Andrews, Seasick Steve, Marlon Williams, Drive-by Truckers, DeWolff, Sam Outlaw, Bombino. Amsterdamse Bos, 25/8

null Beeld .
Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden