Onbewoonde eilandjes in de Vinkeveense Plassen te koop

Vrijwel alle langwerpige, smalle eilandjes in de Vinkeveense Plassen worden privébezit. De laatste openbare legakkers, waar vroeger het uitgestoken veen op te drogen werd gelegd, worden op 18 april geveild.

Lex Boon
44 van de in totaal 225 legakkers in de Vinkeveense Plassen worden verkocht aan particulieren Beeld Arthur van der Kooij/Gemeente de Ronde Venen
44 van de in totaal 225 legakkers in de Vinkeveense Plassen worden verkocht aan particulierenBeeld Arthur van der Kooij/Gemeente de Ronde Venen

Het gaat om 44 legakkers, zo heeft het Recreatieschap Vinkeveense Plassen bekendgemaakt. Slechts een paar eilanden blijven in het ­bezit van het samenwerkingsverband van de ­gemeente Amsterdam, gemeente De Ronde ­Venen en de Provincie Utrecht.

Door de hoge onderhoudskosten van de leg­akkers is het Recreatieschap niet in staat de kwetsbare eilanden goed te onderhouden. "We hebben vorige week weer een storm gehad en je ziet de schade aan de legakkers gewoon ontstaan. En als ze eenmaal onder water staan, gaat niemand ze meer boven halen," zegt Anco Goldhoorn, wethouder van de gemeente De Ronde Venen en bestuurder van het Recreatieschap.

Emotioneel besluit
Dat de legakkers worden verkocht, noemt hij een 'emotioneel besluit' dat 'zeker niet lichtzinnig' is genomen. "Maar we doen ze nu in de verkoop zodat ze in ieder geval behouden worden." Van de ruim 225 legakkers is tachtig procent al in particuliere handen.

De helft van de nu te verkopen legakkers heeft een beschoeiingsverplichting: de nieuwe eigenaar moet binnen drie jaar zorgen voor degelijke beschoeiing van zijn onbewoonde eiland.

Want onbewoond moeten de eilanden ook na de verkoop blijven: het bouwen van een woning of blokhut is niet toegestaan. Overnachten in een tent ook niet.

Aanlegplaats voor boten
Een legakker in de Vinkeveense Plassen is dus vooral een aanlegplaats voor boten, waar de ­eigenaar kan zonnen, barbecueën en genieten van het uitzicht.

Wel mag er in de toekomst misschien meer, zegt Goldhoorn: "Eind volgend jaar moet er een nieuw bestemmingsplan zijn en dan wordt duidelijk wat je er echt mee mag. Dat kan meer zijn, maar daar kan ik geen enkele garantie over geven."

Over het bedrag dat de verkoop van de leg­akkers moet opbrengen, wil Goldhoorn geen uitspraken doen. Wel wisselen de huidige leg­akkers al regelmatig van eigenaar, meestal voor een bedrag tussen de 10.000 en 20.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden