Onbetaald 'dwangarbeid' voor mensen in de bijstand verdringt banen

Veel mensen in de bijstand doen werk voor hun gemeente waar voorheen voor werd betaald. Vakbond FNV begint proefprocessen tegen werkgevers die er misbruik van maken.

Bart van Zoelen
FNV-voorzitter Ton Heerts Beeld ANP
FNV-voorzitter Ton HeertsBeeld ANP

Met een busje kinderen naar school rijden, een fietsenstalling bewaken of groenonderhoud: mensen in de bijstand doen nu onbetaald werk dat eerder door iemand anders als betaalde baan werd gedaan. Dat blijkt uit navraag door de FNV onder 538 mensen die hun beklag deden over het onbetaalde werk dat bijstandsgerechtigden doen.

In 41 procent van de gevallen gaat het om meer dan dertig uur per week. 'Het wordt gewoon,' concludeert FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin. Door de Participatiewet kunnen gemeenten sinds 1 januari bijstandsgerechtigden een verplichte tegenprestatie opleggen. Met bedenkelijke gevolgen, vindt Kuin. 'Wat hier wordt gecreëerd is werken zonder loon. Het is uitbuiting. Werk dat gewoon betaald zou moeten worden wordt verdrongen,' zei Kuin gisteren bij de bespreking van de resultaten.

Verdringing drukt bovendien de lonen. De FNV staat op het punt om proefprocessen te beginnen tegen werkgevers die hier misbruik van maken. 'Deze arbeid hoort gewoon betaald te worden.' SP-Kamerlid Sadet Karabulut kondigde een initiatiefwetsvoorstel aan om een verdringingstoets een vast onderdeel te maken van de Participatiewet.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel leek genegen die te steunen. 'Het moet gaan om werkritme behouden, werkervaring opdoen of perspectief krijgen. Anders moeten gemeenten het gewoon niet doen.' Niet alle gemeenten zetten de verplichte tegenprestatie in. Zo kent Amsterdam alleen een vrijwillige tegenprestatie. Maar de bespreking van de resultaten riep emotionele reacties op over de re-integratietrajecten van de Amsterdamse sociale dienst, waar bijstandsgerechtigden aan het werk moeten met als enige beloning behoud van uitkering. Trajecten in het Amsterdamse Bos zijn stopgezet door SP-wethouder Arjan Vliegenthart omdat begeleiders worden verdacht van machtsmisbruik en intimidatie, zo bleek deze week.

Maar andere trajecten, aan de Laarderhoogtweg, stopt hij niet eerder dan 2017. 'Dus de mensen daar moeten nog jaren lijden?' was de vraag van het Actiecomité Dwangarbeid Nee. Karabulut kan het zich niet voorstellen, zei ze. 'Anders gaan we met Vliegenthart praten.' 'Deze arbeid hoort gewoon betaald te worden'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden