Onbekende stam stuit per ongeluk op bewoonde wereld

In de jungle van Peru is 'bij toeval' een nieuwe, onbekende volksstam ontdekt. Een nomadengroep was in het Amazonewoud aan het jagen, maar dreef af naar het natuurreservaat Kugapakori Nahua Nanti, in het zuidoosten van Peru.

Redactie
null Beeld

Niemand heeft deze volksstam ooit eerder gezien, niemand weet bovendien welke taal ze spreken. De foto's werden nu pas vrijggegeven.

De nomaden raakten een jaar geleden het goede spoor bijster toen ze aan het zoeken waren naar voedsel. Op een bepaald moment stonden ze oog in oog met medewerkers van het natuurreservaat. Intussen hebben antropologen van het National Institute of Development of Andean, Amazonian and Afro-Peruvians (INDEPA) hen een jaar lang bestudeerd.

Fotodagboek

Na verloop van tijd konden de onderzoekers het vertrouwen winnen van de stam, die jaagt met messen en speren. Ze stopten hen materialen toe om makkelijker te kunnen koken, jagen en vissen. Dagelijks namen de onderzoekers vervolgens foto's om de stam in kaart te brengen.

'Ze gingen stroomafwaarts op zoek naar eten, maar stootten zowaar op mensen. Het zijn nomaden. We hebben gelukkig contact kunnen leggen en hebben hen voorzien van een aantal nuttige voorwerpen', aldus Mayta Capac Alatrista, voorzitter van de INDEPA.

Volgens Survival International, dat zich bekommert over de rechten van volksstammen, zouden er in Peru zo'n vijftiental volksstammen leven, nomadengroepen metwelluidend klinkende namen als Mashco-Piro, Mastanahua, Murunahua, Nanti en Yora.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden