Onbekend verhaal van Reve duikt op

Gerard Reve leest voor uit eigen werk op het Crossing Border Festival in Den Haag in 1998. Foto GPD/Harmen de Jong Beeld
Gerard Reve leest voor uit eigen werk op het Crossing Border Festival in Den Haag in 1998. Foto GPD/Harmen de Jong

AMSTERDAM - Er is een onbekend verhaal van Gerard Reve opgedoken. Het verhaal vormt het eerste deel van 'een pornografische novelle' en is getiteld De sadist. Het stond in het tijdschrift Rabarber dat eind 1960 in een oplage van één exemplaar is verschenen, zo maakte uitgeverij De Arbeiderspers bekend.

Biograaf Eric Duivenvoorden kwam het verhaal tegen tijdens zijn voorbereidingen voor een biografie over 'antirookmagiër' Robert Jasper Grootveld (1932), die geldt als de grote inspirator van de provobeweging. Hij was de voorganger bij de happenings op het Spui in Amsterdam in 1964 en 1965. De provo's sloten zich vanaf juli 1965 bij Grootvelds happenings aan.

Grootveld gaf het tijdschrift Rabarber uit, waarvan slechts één exemplaar uitkwam. Reve onderhield eind jaren vijftig en begin jaren zestig een intieme vriendschap met Grootveld en schreef het verhaal voor diens tijdschrift. De schrijver publiceerde in die tijd nog onder de naam Gerard Kornelis van het Reve.

Bijzonder aan het nu opgedoken verhaal van Reve is dat Frits van Egters, de hoofdfiguur uit diens beroemde roman De avonden er in optreedt. Of dit betekent dat het verhaal ook uit die tijd stamt, is nog onduidelijk. De avonden verscheen in 1947.

Anders dan de titel suggereert, is de novelle volgens Duivenvoorden een keurig verhaal. ''Er is hoogstens sprake van een zich ontwikkelende erotische spanning tussen Frits en de vrouw bij wie hij, na een val met zijn fiets, wordt binnengelaten om van de schrik te bekomen.''

Het is een kort verhaal van ongeveer 1200 woorden dat wordt besloten met 'wordt vervolgd'. Het is niet bekend of er een vervolg bestaat. Het is in elk geval niet verschenen in een volgend nummer van Rabarber, want dat is er nooit gekomen.

De biografie van Erik Duivenvoorden over Grootveld, getiteld Magiër van een nieuwe tijd, verschijnt zaterdag. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden