Recensie

Onbegrijpelijk dat Selma maar twee Oscarnominaties heeft gekregen (****)

Twee keer is de film Selma van Ava DuVernay genomineerd voor een Oscar (beste film en muziek), maar daar had op zijn minst nog één nominatie bij gemoeten.

David Oyelowo als Martin Luther King.Beeld Atsushi Nishijima

Een blanke ambtenaar vraagt aan een zwarte vrouw (bijrolletje Oprah Winfrey), die zich als kiezer wil laten registreren, of ze weet hoeveel rechters er in Alabama zijn. Het zijn er 76 zegt ze, waarna de ambtenaar vraagt om hun namen te noemen. Kent ze die niet allemaal? Hè, wat jammer nou: u voldoet niet aan de stemvoorwaarden.

Welkom in 1965 in het stadje Selma in Alabama, dat aan zwarte burgers zulke idiote stemvoorwaarden stelt, dat slecht vier procent van de kiezers zwart is. De Zuidelijke staten maken er dankbaar gebruik van. Martin Luther King (geweldige rol van David Oyelowo), die een jaar eerder de Nobelprijs voor de vrede kreeg, wil met een protestmars van Selma naar Montgomery president Lyndon B. Johnson (altijd sterke Tom Wilkinson) dwingen met aanvullende wetgeving een einde aan de stemdiscriminatie te maken.

Geweldloosheid
De mars, die aanvankelijk wreed wordt neergeslagen, is een mijlpaal in de burgerrechtenstrijd. Een traditioneel heldenepos ligt voor de hand, maar Selma verrast doordat hij van King geen heilige maakt. De film verbergt niet zijn door CIA-baas Edgar Hoover dankbaar voor een lastercampagne aangegrepen overspel, maar belangrijker is de blik achter de schermen van de burgerrechtenbeweging.

Dat Malcolm X niets zag in Kings geweldloosheid - hij noemde King een hedendaagse Oom Tom - is bekend, maar Selma toont meer conflicten binnen de beweging. Lokale activisten in Selma willen geen protestmars, maar met de blanke autoriteiten in gesprek blijven. King ziet er niets in, omdat hij weet dat krantenfoto's en tv-beelden van in elkaar geslagen geweldloze demonstranten meer teweegbrengen dan duizend gesprekken met autoriteiten.

Speech
Naast King als mediastrateeg is er de diplomatieke King, die Johnson onder druk zet om haast te maken met wetgeving. Ook dat levert fascinerende scènes op, met Johnson, die vindt dat King meer geduld moet hebben. Schitterend is ook Johnsons speech aan het slot, waarin hij aankondigt met wetgeving blanke verkiezingsobstructie onmogelijk te zullen maken. Dat hij bevlogen eindigt met 'we shall overcome', de leuze van de burgerrechtenbeweging, laat zien aan welke kant Johnson staat.

Onbegrijpelijk dat Selma maar twee Oscarnominaties (beste film en muziek) heeft gekregen. Op zijn minst had ook Oyelowo genomineerd moeten worden. Treuriger dan dit is dat de grote verwachtingen over gelijke burgerrechten van King en zijn medestrijders niet zijn uitgekomen.

Selma

Ons oordeel: ★★★★☆
Bioscoop: Arena, De Munt, Tuschinski, Filmhallen, The Movies
Regie: Ava DuVernay
Met: David Oyelowo, Tom Wilkinson
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden