Lezersbrief

‘Onbegrijpelijk dat kerstmatinee laat wordt uitgezonden’

De traditionele kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest werd op Eerste Kerstdag na primetime uitgezonden. Dat is onbegrijpelijk, vindt Paroollezer Erik Kuit.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Tevergeefs zocht ik op Eerste Kerstdag omstreeks 14.00 uur de live-uitzending van de traditionele kerstmatinee van het Koninklijk Concertgebouworkest. Die bleek zonder opgaaf van reden naar 22.15 uur verplaatst te zijn. Hiermee lijkt een einde gekomen te zijn aan een jarenlange traditie. Terwijl Unitel Classica de Kerstmatinee in diverse Europese landen live uitzendt, wordt die in Nederland naar 22.15 uur, na primetime, verplaatst. Bizar.

Het Koninklijk Concertgebouw­orkest, het Nederlandse kroonjuweel van de ‘culturele basisinfrastructuur’, verdween op Eerste Kerstdag naar de periferie van de programmering. Het is op z’n minst verwerpelijk dat de NPO zo ‘slordig’ omspringt met het Koninklijk Concertgebouworkest.

In Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk zou een dergelijk besluit ondenkbaar zijn. Dit zou hetzelfde zijn als het verplaatsen van het nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker van 11.15 naar 22.10 uur.

Deze keuze is niet alleen onbegrijpelijk, maar vooral een gemiste kans voor de NPO. Door het programma ’s middags uit te zenden, kan er een brede groep kijkers worden bereikt. Met deze traditie wordt een uitgelezen moment gecreëerd om jong en oud zonder drempel in contact te laten komen met klassieke muziek op topniveau en met het Concert­gebouw met de beroemde akoestiek.

Van de NPO mag toch meer verwacht worden dan het binnenharken van hoge kijkcijfers. Met dit ongunstige tijdstip kunnen veel minder kijkers worden bereikt.

Met het verplaatsen van het concert naar de late avond wekt NPO-directeur Shula Rijxman op z’n minst de suggestie dat vooral de kijkcijfers doorslaggevend zijn in de programmering. Hiermee verwaarloost zij haar publieke kerntaak als bestuursvoorzitter van de NPO. Het besluit van Rijxman staat immers haaks op de geest van de Mediawet, artikel 2.1, waarin de mediaopdracht eenduidig beschreven staat.

Conform dit artikel is het de opdracht van de NPO het publiek onafhankelijk van commerciële invloeden programma-inhoud te bieden waarin aandacht is voor: pluriformiteit op maatschappelijk en cultureel gebied. Tevens is het de opdracht van de NPO om hoogstaande kwaliteit te leveren, met speciale aandacht voor kleine doelgroepen.

Erik Kuit, Krommenie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden