Plus Reconstructie

Onbegrensd vertrouwen in Laura T. van 24/7 Kids

De misstanden in de crèche 24/7 Kids zijn ongekend. Directeur Laura T. kon haar gang gaan door dominant en manipulatief gedrag, zien ouders achteraf.

Nijntje staat al maanden in de hoek in het gesloten kinderdagverblijf 24/7 Kids Beeld Maarten Brante

Op een tafeltje met eromheen roze stoeltjes staan gekleurde plastic wijnglazen en plastic gebakjes. In de hoek zit een grote Nijntje en in een kast liggen puzzels en voorleesboekjes. De smalle, raamloze slaapkamer telt niet meer dan zes bedjes. Het lijkt alsof de kinderen elk moment zullen arriveren.

Maar het blijf stil in de crèche 24/7 Kids op het Columbusplein in Amsterdam-West, die oktober vorig jaar op last van de GGD werd gesloten vanwege ernstige misstanden. Er zijn bijna een jaar lang te veel kinderen opgevangen. Om dat te verhullen, sjouwden leidsters soms hele dagen buiten met de kinderen rond, bij voorkeur baby's of peuters. Die konden hun ouders namelijk niet verklappen waar ze hadden uitgehangen. Er was een dubbele boekhouding en kinderen kregen soms te weinig te eten.

Op het Columbusplein maakte Laura T. (34) bijna zes jaar de dienst uit. Een tiental ouders heeft aangifte gedaan tegen de oud-directeur wegens mishandeling en oplichting. Wie is Laura T.? Hoe kon ze haar gang gaan?
We kunnen het haar zelf niet vragen. Ze houdt zich onbereikbaar.

Buurtbewoners bij haar laatste officiële adres in Amsterdam - ze woont sinds een paar jaar in Hengelo - kennen haar niet. Ze heeft geen Facebookpagina meer en de website van 24/7 Kids is verdwenen.

Kledingwinkel
T. groeit in de jaren tachtig op in Amsterdam-Zuidoost, waar ze naar school gaat. Als haar moeder overlijdt, werpt buurvrouw Anita zich op als pleegmoeder. Volgens een oude bekende volgt ze nadien een opleiding in de toerismesector: "Het was een leuke meid. Ze gaf helemaal niet om geld, dat kwam pas later."

Vanaf 2005 helpt ze haar vriend Ozcan met een online kledingwinkel. Het bedrijfje staat op haar naam. Tot 2012, als de relatie al lang is bekoeld. Vanaf 2008 heeft ze een gastouder­bureau in Geuzenveld, met haar pleegmoeder. 24/7 Kids heet hun onderneming dan al. In 2010 verkast die naar buurthuis Jacob Maris, op het Columbusplein. Daar openen ze 24/7 Kids als permanente kinderopvang, vooral gericht op ouders die nachtdiensten draaien. In de bescheiden ruimte kunnen maximaal twaalf kinderen gelijktijdig terecht.

"Ze kreeg een tip van haar oma, die kwam hier regelmatig en zag dat er ruimte was," vertelt Jan Kleuver, al dertig jaar bestuurder van het buurthuis. Met de huurinkomsten van de crèche betaalt het buurthuis de hypotheek.

Zoals bij elke kinderopvang houdt de GGD 24/7 Kids in de gaten. Er verschijnen kritische rapporten over ontbrekende documenten, gebrekkige risico-inventarisaties en andere tekortkomingen. T.'s laconieke reactie op vragen hierover is in 2011 reden voor een zwangere buurtbewoonster om af te zien van inschrijving. Datzelfde jaar komt het tot een breuk tussen T. en haar pleegmoeder. "Door hun ruzie moesten wij kiezen tussen Anita en Laura," aldus buurthuisbestuurder Kleuver. "We kozen Laura, daar hadden we een beter gevoel bij. Anita was streng, tegen de kinderen en het personeel. Laura was aardiger." Een anonieme ouder omschrijft de beide vrouwen anders. "Laura was dominant. Anita was liefdevoller en deed meer met de kinderen."

De scheidslijnen tussen het buurthuis en de kinderopvang in het gebouwtje zijn vaag. Jan Kleuver (72): "'s Ochtends is er niemand van de buurtvereniging. Dus we gedoogden dat de kinderen in de zaal speelden." Daar organiseert T. ook ouderavonden en feestjes. Een andere bejaarde vrijwilligster in het buurthuis springt regelmatig bij op de crèche. "In feite was zij leidster, al had ze geen papieren," vertelt een ouder.

Tienminutengesprekjes met ouders vinden plaats in het hobbyhok van het buurthuis, dat vol staat met ijzerwaren en rotzooi.

Volgens het pedagogisch beleidsplan van 2014 is Jan Kleuver betrokken bij het toezicht via camera's. Met een ander verenigingslid neemt hij volgens hetzelfde plan door de week tussen zeven en elf 's avonds om het uur een kijkje. Zo zijn de vrijwilligers, die geen opleiding hebben, officieel betrokken bij de bedrijfsvoering. T. zelf is geen gediplomeerd leidster maar staat desondanks vaak alleen op de groep, vertellen ouders.

Vertimmeren
Ook in uitbreidingsplannen vinden het buurthuis en T. elkaar. Het buurthuis wil voor twee ton vertimmeren. Bij 24/7 is verdubbeling van de ruimte gepland. Met de hogere huur die T. moet betalen, kan het buurthuis de plannen financieren.

Vooruitlopend op de verbouwing neemt T. nieuwe kinderen aan. Vanaf november 2014 overschrijdt ze het toegestane maximum van twaalf aanwezige kinderen. Een dependance aan de Admiraal de Ruijterweg, op dik tien minuten lopen, moet vanaf april 2015 soelaas bieden. Maar ze krijgt geen vergunning vanwege gebrekkige brandveiligheid. Achteraf, zal T. zeggen tegen haar curator, zijn hierdoor de meeste problemen ontstaan.

Vanaf het begin klaagt ze dat de GGD de pik op haar heeft. Stiekem stuurt ze stagiaires met boventallige kinderen de straat op, om te voorkomen dat de GGD haar betrapt. Een keer gaan ze met liefst achttien kinderen erop uit. Bij een onverwachte inspectie worden kinderen naar het hobbyhok geloodst, waar ze tussen het gereedschap stilletjes wachten tot de kust veilig is.

Achteraf ziet het buurthuis er geen kwaad in. "Ik zeg niks negatiefs over Laura," zegt Kleuver. "Het laatste jaar waren er te veel kinderen. Maar Laura kon geen nee zeggen. Het idee was dat het zou passen als de verbouwing af was en de vergunning rond voor de Admiraal de Ruijterweg."

Ouders en oud-medewerkers van 24/7 Kids spreken andere taal. Onafhankelijk van elkaar noemen zij T. manipulatief. "Én geraffineerd," zegt Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink, belangenvereniging ouders in de kinderopvang. "Ze stond heel dicht bij een groepje ouders en ging met sommigen een vriendschapsrelatie aan."

Laura T. Beeld Het Parool
Het pand van 24/7 Kids aan het Columbusplein Beeld anp

"Ze gaf je het gevoel dat ze je iets gunde en dat ze voor jou en je kind haar best deed," vertelt een ouder. "Dat maakte dat je je wel twee keer bedacht voordat je zaken aan de kaak stelde. Je wilde niet dat ze je kind anders zou gaan behandelen. En ze zette knap het beeld neer dat de GGD er niets van begreep."

Een enkele kritische ouder vallen de vele conflicten rond T. op. Leidsters zijn van de ene op de andere dag vertrokken. T. ruziet met Marokkaanse buurtmoeders over de speeltuin op het Columbusplein. Als medewerkers van de gemeente bemiddelen, krijgt T. ook met hen mot.

Alarmbellen
Begin 2015 rinkelen er alarmbellen in de oudercommissie, die uitleg wil over een nieuw kritisch GGD-rapport en de vele kinderen in de crèche. T. ontbindt dan de commissie, al is ze daar niet toe bevoegd. Contracten voor kinderen van commissieleden zegt ze op. 'We zijn bang dat onze kinderen worden meegenomen in het conflict,' mailt de oudercommissie vervolgens.

Op een ouderavond in februari 2015 biedt T. excuses aan. Ze vertelt dat haar aanwezige vriend (zonder achtergrond in de kinderopvang) mede-eigenaar van 24/7 Kids wordt. Met stemverheffing benadrukt hij dat de oudercommissie slechts adviseert en niet controleert, waarmee hij de rol van het orgaan veel te klein maakt. Daar zegt niemand iets van die avond, want ondanks de intimidaties geniet T. nog steun. Ouders hekelen zelfs de 'agressieve' houding van de oudercommissie jegens T.

Het zal maanden duren, maar de commissie krijgt gelijk. Oktober 2015 barst de bom, als de GGD binnenvalt op een moment dat er veel te veel kinderen zijn. 24/7 Kids moet dicht. Zelfs dan staan veel ouders achter T. Ze vinden de sluiting schandalig. Pas na GGD-rapportages in december, waarin medewerkers het bedrog toegeven, vallen hen de schellen van de ogen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden