PlusBoekrecensie

Onafwendbaar onheil in urgente roman van David Chariandy

Fictie
David Chariandy
Broer
Brother, vertaald door Monique ­Eggermont
Nijgh & Van Ditmar
€18,50
192 blz. Beeld
FictieDavid ChariandyBroerBrother, vertaald door Monique ­EggermontNijgh & Van Ditmar€18,50192 blz.

Ergens in de roman Broer van de Canadees David Chariandy (1969) beschrijft verteller Michael het gezicht van zijn moeder, dat eruitziet alsof het ‘elk moment kon barsten’. ‘Alsof je naar een glazen bal kijkt die in slow motion valt. Die fractie van een seconde vlak nadat de bal de grond raakt en het nog steeds een bal is, maar met overal barsten, en je weet dat het niet lang meer een bal zal zijn.’

Een breekbaar, lyrisch beeld dat in veel opzichten typerend is voor dit tegelijkertijd bikkelharde relaas over een zwart kind van immigranten dat opgroeit in een achterstandsbuurt in Toronto. En dat typerend is voor het gevoel van onafwendbaar onheil en de ‘gecompliceerde rouw’ die dit compacte boek zo sterk en ontroerend maken.

Plaats van handeling is de wijk Scarborough ( geboortegrond van de auteur), waar Michael zijn depressieve moeder verzorgt in wooncomplex het Park. Hij onderhoudt hen met een onbenullig supermarktbaantje. Hij denkt vooral veel terug aan vroeger in het algemeen en aan zijn overleden broer Francis in het bijzonder.

Omdat hun in Trinidad geboren, alleenstaande moeder Ruth als schoonmaakster eindeloze diensten moest draaien, ontwikkelden de broers een hechte band. Francis, populair en streetwise, bood adviezen en bescherming, ondertussen dromend van een carrière in de hiphop. De gevoelige Michael keek bewonderend naar hem op, en beleefde zijn eerste liefde met de razendslimme Aisha.

Chariandy roept dat in een dubbel coming-of-ageverhaal fraai op. In proza dat afwisselend elegisch en swingend klinkt. Teder zonder sentimenteel te worden, maar ook geregeld met een ingehouden ziedende ondertoon.

Tegenover hoopvolle scènes en mooie dromen staan de alledaagse vernederingen van armoede en institutionele discriminatie. Van supermarktmedewerkers die het gezin met argusogen door de gangpaden volgen tot eindeloze verdachtmakingen en omdat-het-kan-aanhoudingen door de politie, minstens zo bedreigend en ondermijnend als het gevaar van bendes en plunderaars.

Tot een kogel ook in dit urgente verhaal, vlijmscherp en schitterend, verschillende levens in scherven doet vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden