'Onafhankelijkheid Raad van State komt in het geding'

De onafhankelijkheid van de Raad van State komt in het geding, als minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner daar vicepresident wordt. Dat zei PvdA-Kamerlid Pierre Heijnen vanochtend tijdens de begrotingsbehandeling van Donners ministerie in de Tweede Kamer.

Michiel van der Geest
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken Beeld ANP
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse ZakenBeeld ANP

Volgens Heijnen mag 'er geen misverstand bestaan' over de onafhankelijkheid van het instituut. Daarom kan het niet zo zijn dat de man die hoogstwaarschijnlijk verantwoordelijk wordt voor het advies over wetgeving, kort daarvoor nog verantwoordelijk was voor die wetgeving, vindt de PvdA'er.

Heijnen werd om zijn standpunt aangevallen door CDA-Kamerlid Ger Koopmans. Die meende dat Heijnen de Raad van State schoffeert, en dat zijn houding 'buitengewoon schadelijk' is voor de instituties. Bovendien heeft Heijnen boter op zijn hoofd, vond Koopmans. De huidige vicepresident Herman Tjeenk Willink is van PvdA-huize en daar hebben de sociaaldemocraten nooit een probleem mee gehad.

Felicitatie
SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak heeft Donner al gefeliciteerd met zijn benoeming tot vicepresident van de Raad van State. Ook al is Donner dat nog niet helemaal, maar de SP gaat er al zonder meer vanuit dat de eervolle functie hem ten deel valt.

'Vicepresident van de Raad van State, 't is niet niks', aldus Van Raak bij zijn openlijke 'felicitatie' tijdens de behandeling van de begroting van Binnenlandse Zaken. Of is er nog een miniem kansje dat Donner het toch niet wordt ?, vroeg hij.

De Raad van State is het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Elk wetsvoorstel moet ter consultatie langs het instituut. De benoeming voor de vicepresident (de koningin is de president, maar is in de praktijk nooit bij vergaderingen aanwezig) is een al maanden slepende procedure. Algemeen wordt verwacht dat Donner de functie zal gaan bekleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden