Update

Onafhankelijke onderzoek naar asbestzaak

Er komt een onafhankelijke onderzoekscommissie die de hele gang van zaken rondom het asbest in de Utrechtse wijk Kanaleneiland gaat volgen en onderzoeken. Dat heeft de gemeente Utrecht vandaag besloten, zo maakte burgemeester Aleid Wolfsen bekend.

De opdracht voor de commissie is nog niet geformuleerd volgens Wolfsen en ook is nog niet bekend wie er zitting in gaan nemen maar de commissie gaat wel zo snel mogelijk aan de slag. 'Het lijkt ons goed en verstandig als een groep mensen naast het beleidsteam gaat staan en kijkt naar alles wat met het asbest te maken heeft. Vanaf de inventarisatie voorafgaand aan de renovatie van de flats tot en met het moment dat alle bewoners weer thuis zijn.'

TNO is vandaag ingeschakeld om de laboratoriumuitslagen van monsters die in alle 174 woningen worden genomen nogmaals te controleren. Dat is gedaan om zeker te weten dat alles 'helemaal deugdelijk' is, zei directievoorzitter Rob Rötscheid van woningcorporatie Mitros.

In twee derde van de woningen zijn de asbestmonsters klaar en volgt nu een analyse van de gevonden resultaten. In een derde deel van de woningen wordt nog gemonsterd. Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste bewoners terug naar huis kunnen, maar dat wordt zeker volgende week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden