Plus

Onaangepaste alles-of-nietsvechter Peter Kwint klaar voor Den Haag

SP'er Peter Kwint (31) - nu nog in de gemeenteraad, straks in de Tweede Kamer - is geen doorsnee politicus. Hij debatteert in T-shirt en houdt van extreme vechtsporten en punkmuziek. 'Ik ben vrij onaangepast.'

Michiel Couzy
Peter Kwint Beeld Dingena Mol
Peter KwintBeeld Dingena Mol

Geconcentreerd cirkelt Peter Kwint om zijn tegenstander heen, de handen voor het gezicht. Een trap met rechts richting nieren weert hij af. Een tik met links naar het gezicht is wel raak, maar niet hard, zoals afgesproken. Hij incasseert een trap tegen het lichaam.

Het gevecht wordt afgesloten met het woord 'Osu' (spreek uit: oes): een Japanse term uit de vechtsport, die onder meer wordt gebruikt om je respect te uiten. Daarna volgen een grondgevecht en worsteloefeningen.

Kwint, namens de SP gemeenteraadslid in Amsterdam, is vaste bezoeker van R-Grip, een sportschool in Amsterdam die trainingen geeft in mixed martial arts: een van de meest vergaande vechtsporten, ook wel bekend als kooivechten of freefight. Veel is geoorloofd: stoten en trappen, inclusief ellebogen en knieën, maar ook worstelen en wurgtechnieken. De charme? "De kooi gaat dicht en dan gaat het erom wie het langst overeind blijft," zegt Kwint. "De ultieme krachtmeting."

Tijdens oefeningen om de tegenstander te vloeren krijgt Kwint last van zijn schouder, die een week eerder uit de kom was gegaan. Trainer Roemer Trompert stuurt hem resoluut naar de kant. "Peter is een alles-of-nietsvechter," zegt Trompert, die jaren als professional vocht. "Hij heeft een goede inzet, maar zoekt de grenzen op. Dan moet ik hem afremmen."

Onaangepast
Peter Kwint is een bijzondere verschijning in de Amsterdamse politiek. Hij debatteert over taaie onderwerpen als zorg en armoede, en doet dat het liefst in T-shirt, waarbij de tattoos op de bovenarm zichtbaar zijn. Zijn hobby's: extreme vechtsporten, Feyenoord en keiharde punkmuziek.

"Ik ben een vrij onaangepast persoon," zegt Kwint na afloop van de training op een terras - met een biertje, sigaretje. "Punkmuziek en vechtsporten hebben overeenkomsten: ze zijn intens, puur, zonder franje.

Niet subtiel, mijn genre dus. Ook Feyenoord staat voor een bepaalde ruigheid." In maart, na de verkiezingen, stapt Kwint over naar de Tweede Kamer. Hij staat nummer acht op de SP-lijst en dat lijkt hoog genoeg te zijn voor een zetel.

Het Kamerlidmaatschap is geen jongensdroom, zegt Kwint. Hij heeft lang nagedacht over de transfer, die ervoor zorgt dat hij zijn eerste termijn in de gemeenteraad niet afmaakt.

"Toen ze belden, was mijn primaire reactie dat ik helemaal niet naar Den Haag wilde. Na mijn eerste gesprek begon ik te twijfelen. De Tweede Kamer is toch de hoogste plek om iets te kunnen veranderen in de samenleving. Het zou arrogant zijn de deur dicht te slaan."

Gelovig
Of hij in de Kamer zijn T-shirts zal afzweren? Die vraag is hem vaker gesteld de laatste tijd. "Ik weet het nog niet. Wees gerust, ik heb best mooie pakken in mijn kast hangen. Op mijn bruiloft was ik in pak en ook toen we onlangs een delegatie politici uit Irak ontvingen. Het is geen statement; shirts zitten gewoon prettiger."

Kwint is geboren in Bleskensgraaf, een dorpje 'met meer koeien dan mensen' in de Alblasserwaard. Biblebelt. Als jongen ging hij naar de gereformeerde kerk. Zijn vader werkt al heel lang voor de EO.

Hij komt uit een gelovig gezin, maar niet al te streng. Toen Kwint in de puberteit zat, kwam zijn vader uit de kast. Zijn ouders bleven nog een paar jaar bij elkaar, totdat de jongste dochter naar de middelbare school ging. Daarna ging ieder zijn eigen weg. "Dat was niet leuk. Tegelijkertijd vind ik het erg dapper van mijn vader dat hij dat heeft gedaan. De Alblasserwaard is niet altijd een prettige omgeving voor homo's."

Talentenklasje
Kwint had het geloof als puber al afgezworen. Hij had nooit zo'n sterke band met religie. Hoe meer hij nadacht over hemel en aarde, hoe minder hij geloofde. "Ik kan het niet meer plaatsen in de manier waarop ik de wereld zie."

De gesprekken aan tafel over maatschappelijke onderwerpen voedden zijn politieke bewustwording. Op zijn vijftiende schreef hij zich in bij de SP. Het was de tijd van de Amerikaanse bombardementen op Irak, de opkomst van Pim Fortuyn. Voor hem redenen het tegengeluid op te zoeken. "Ik dacht ook aan GroenLinks, maar de SP past het best bij mij. Die partij is down to earth: maatschappijkritisch en tegelijkertijd strijden voor een fietsenrek op straat."

Kwint heeft een aardige carrière doorlopen binnen de partij. Hij zette als tiener de SP-afdeling op in Alblasserwaard en schopte het tot het talentenklasje van toenmalig partijleider Jan Marijnissen. Kennelijk viel hij daar zo op, dat de SP hem, de dag nadat hij zijn bachelor filosofie had gehaald, vroeg of hij medewerker wilde worden van Emile Roemer, toen nog Kamerlid, nu fractievoorzitter.

Hij is een echte SP'er, zegt Daniël Peters, fractievoorzitter van de SP in Amsterdam. "Hij is ondergedompeld in SP-tomatensaus." Erik van Bruggen, mede-oprichter van campagnebureau BKB, waarvoor Kwint tot enkele weken geleden werkte: "Hij is duidelijk een debater uit de SP-school: scherp, niet al te genuanceerd, pats-boem erbovenop, met regelmatig een jij-bak."

Twittergedrag
Zijn enorme netwerk in de partij zal een rol hebben gespeeld in zijn transfer, denkt Van Bruggen, die het sterk vindt van de SP om Kwint naar Den Haag te halen. "Hij is een politicus van de nieuwe generatie, die in deze tijd meer van zichzelf moet laten zien dan louter standpunten. Dat doet Peter. Hij is kleurrijk en toont met zijn hobby's uit een andere wereld te komen. Zijn netwerk is divers."

Ook Kwints gedrag op sociale media is van deze tijd, zegt Van Bruggen, die het twittergeweld van Kwint 'op het irritante af' vindt. De SP'er staat op bijna 123.000 tweets. Het is bijna onvoorstelbaar dat hij daarnaast nog een baan en een politieke loopbaan heeft.

"Toen ik bij BKB werkte, had ik altijd twee schermen voor mijn neus, zodat ik direct kon twitteren als iets voorbijkwam," zegt Kwint. "Of ik als Kamerlid mijn twittergedrag zal matigen? Dat weet ik niet. Ik hoop van niet, eigenlijk. Sociale media zijn voor mij een middel om mensen dichter bij de politiek te halen."

Den Haag
Gaat hij het redden in Den Haag? Kwint is al jaren actief binnen de SP, maar heeft in debatten weinig kilometers gemaakt. In de gemeenteraad speelt hij vooral een rol op de achtergrond en behoort hij niet tot de top 10 van politici die het snelst naar de microfoon rennen.

"Peter heeft een belangrijke adviserende rol in de fractie," zegt fractievoorzitter Peters. "Hij loopt niet weg voor ingewikkelde dossiers. Zijn kracht is dat hij alles in de smiezen heeft als het om politiek gaat."

Kwint haalt zijn schouders op. "We zullen snel genoeg merken of ik klaar ben voor Den Haag. Ik weet dat ik makkelijk praat en loop daar lang genoeg mee om zaken voor elkaar te krijgen; al dan niet achter de schermen. Ik ben niet van plan daar onder te sneeuwen. Anders praat ik wel wat harder."

Peter Kwint

Geboren december 1984, Bleskensgraaf

2000 lid SP, zet afdeling Alblasserwaard op

2002 begint studie politicologie

2005-2011 studie filosofie

2007 Medewerker SP Tweede Kamer

2013 werkt mee aan campagne voor SP Amsterdam

2014 verkozen in gemeenteraad Amsterdam. Gaat werken bij campagnebureau BKB

September 2016 zegt baan bij BKB op om te werken aan verkiezingscampagne SP. Staat op nummer 8 van de lijst

Privé getrouwd

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden