Plus

On the other side

De nieuwe film van regisseur Zwinko Ogresta toont hoe aan de verkeerde kant vechten alles vernietigt.

Het sterke psychologische drama gaat over de wonden die oorlogen niet alleen op het niveau van landen slaan, maar ook binnen gezinnen Beeld -
Het sterke psychologische drama gaat over de wonden die oorlogen niet alleen op het niveau van landen slaan, maar ook binnen gezinnenBeeld -

"Zeg hem dat ik verbaasd ben dat hij zich niet heeft opgehangen!" In
Zagreb maakt dertiger Vladimir (Robert Budak) zijn Kroatische moeder Vesna (ingetogen prachtrol Ksenija Marinkovic) duidelijk dat hij na twintig jaar niet op hernieuwd contact met zijn vader Zarko (Lazar Ristovski) zit te wachten.

Hij reageert woedend als zij zegt dat zijn vader, haar ex-man van wie ze officieel nooit is gescheiden, na al die jaren weer (telefonisch) contact met haar zoekt. Meteen mee kappen, vindt Vladimir, wiens haat tegen zijn vader teruggaat tot de Joegoslavische burgeroorlog, waarin Zarko met het Servische leger tegen de Kroaten vocht na het uitroepen van de Kroatische onafhankelijkheid.

Wonden
Na de oorlog werd Zarko opgepakt en voor oorlogsmisdaden door het Joegoslavië Tribunaal in Den Haag tot jarenlange gevangenisstraf veroordeeld. Nu hij weer vrij is, wil hij de band met zijn gezin herstellen, zegt hij door de telefoon tegen Vesna, bij wie de weerzin tegen hem langzaam smelt als doordringt dat hij ook maar een pion in de gruwelijke chaos was. Bovendien is ze eenzaam en snakt ze naar wat liefde.

Vladimir, en ook zijn zus Jadranka (Tihana Lazovic), hebben daaraan geen boodschap. Zij willen niets meer te maken hebben met hun vader.

Het sterke psychologische drama On the other side, de titel spreekt voor zich, gaat over de wonden die oorlogen niet alleen op het niveau van landen slaan, maar ook binnen gezinnen. De oorlog tussen Kroatië en Servië heeft Vesna's gezin vernietigd.

Tweederangsburgers
Dat haar man aan de verkeerde kant vocht, kostte haar niet alleen haar huwelijk, maar ook het leven van haar oudste zoon. Ook maakte het haar en haar twee kinderen in Kroatië tot tweederangsburgers. Zo krijgt Jadranka, ondanks haar geschiktheid, door het verleden van haar vader geen baan bij de Kroatische overheid.

Als de kijker meent te weten hoe On the other side zal aflopen, krijgt het drama van de Kroatische veteraanregisseur Zrinko Ogresta een volslagen onverwachte wending, die alles in een ander daglicht zet.

Het verrassende, maar niet ongeloofwaardige einde benadrukt nog eens de diepe trauma's van het Joegoslavische recente gruwelverleden.

On the other side

Regie Zrinko Ogresta
Met Ksenija Marinkovic, Lazar Ristovski
Te zien in Eye, Filmhallen, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden