Omwonenden Tata: meer onderzoek naar risico's

Inwoners van gemeenten onder de rook van Tata Steel in IJmuiden willen meer informatie over mogelijke gezondheidsrisico’s die ze lopen.

De hoogovens van Tata Steel in IJmuiden.Beeld ANP

“Wij zouden graag zien dat het RIVM nog veel onderzoek doet,” zegt voorzitter Ellen Windemuth van de stichting IJmondig.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde dinsdag in een rapport dat zogeheten grafietregens die vanaf het terrein van Tata en partnerbedrijf Harsco op de omgeving zijn neergedaald, ongewenst hoge hoeveelheden zware metalen bevatten. Het gaat om lood, mangaan en vanadium. Vooral kleine kinderen die buitenspelen kunnen daaraan worden blootgesteld.

Volgens Windemuth zijn veel vragen nog onbeantwoord. “Wat zijn de gevolgen voor volwassenen? En nu weten we hoe het zit met de grafietregens, maar hoe zit het met de samenstelling van het fijnstof dat Tata uitstoot? Is er een verhoogd risico op kanker?”

Meer onderzoek

De provincie Noord-Holland laat weten dat meer onderzoek in het verschiet ligt. Zo begint in juni een meetproject waaraan burgers uit de regio meedoen. Zij hangen een kastje op in hun tuin waarmee de concentraties stikstofoxiden en fijnstof worden gemeten.

Het RIVM gaat ook nog vragen die omwonenden eerder stelden beantwoorden, aldus de provincie. “Over ongeveer een maand gaan we met het RIVM om tafel om te bespreken of meer nodig is’', zegt een woordvoerster van verantwoordelijk gedeputeerde Adnan Tekin.

Tata Steel meldde dinsdag direct maatregelen te nemen om nieuwe grafietregens te voorkomen. De bouw van een nieuwe fabriekshal, die volgend jaar klaar is, moet het probleem definitief oplossen. Het bedrijf presenteert donderdag een uitgebreid pakket aan verbeteringsplannen, waarmee het de overlast voor omwonenden wil verminderen.

Staatssecretaris: ‘Veiligheid voor alles’ 

Het was beter geweest als er eerder onderzoek was gedaan naar de grafietregens rond de hoogovens van Tata Steel in IJmuiden. Dat zei staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) woensdag in de Tweede Kamer. “We nemen de zaak heel serieus.”

‘Veiligheid moet voor alles staan’, aldus de bewindsvrouw. “Deze stoffenemissie is niet acceptabel.” Ze heeft na het rapport direct contact gehad met het provinciebestuur. Dat gaat volgens haar onmiddellijk stappen nemen om de grafietregens te stoppen. Ze blijft nauw contact houden met de provincie over de kwestie.

Veel partijen in de Kamer maken zich zorgen over de grafietregens. ‘Dit kunnen we niet accepteren’, zei Jessica van Eijs (D66). Suzanne Kröger van GroenLinks vroeg zich af ‘wanneer de maat vol is’. Volgens haar had Tata Steel al veel eerder maatregelen kunnen nemen.

Tata Steel heeft al een reeks dwangsommen moeten betalen omdat er geen einde kwam aan de overlast. Die dwangsommen van de provincie zijn veel te laag, zei Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren). Volgens de staatssecretaris hebben ze wel ‘enig effect’ gehad, maar waren ze niet voldoende effectief. De dwangsommen kunnen nog hoger worden, voegde ze eraan toe.

Het rapport van het RIVM is een tussenrapport. Volgende maand verschijnt het definitieve stuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden