Omwonenden Schiphol opteren voor banen in zee

Schiphol zou kunnen uitbreiden met start- en landingsbanen voor de kust in zee.

ANP
Volgens hen kan Lelystad Airport, dat het drukke Schiphol moet ontlasten, op de lange termijn niet voorzien in de behoefte. Beeld ANP
Volgens hen kan Lelystad Airport, dat het drukke Schiphol moet ontlasten, op de lange termijn niet voorzien in de behoefte.Beeld ANP

Dat is een van de opties die zo'n zestig bewonersgroepen in de regio voorstellen in het rapport Vlucht naar Voren, dat dinsdag wordt overhandigd aan de voorzitter van de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat.

De bewoners willen dat minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat een onderzoek begint naar de alternatieven voor het doorgroeien van de luchthaven op de huidige plek.

Ontlasten
Volgens hen kan Lelystad Airport, dat het drukke Schiphol moet ontlasten, op de lange termijn niet voorzien in de behoefte.

Ze vrezen voor een onomkeerbare verslechtering van het leefmilieu in de wijde omgeving van Schiphol als niet snel wordt gekeken naar alternatieven. Uitbreiding van het aantal banen is voor hen onacceptabel, zeggen ze in een verklaring.

De bewoners zijn bang dat als er geen goed alternatief is, de luchtvaart vastloopt met "draconische maatregelen" tot gevolg. "Zoals het afschaffen van milieuregels, maximaal concentreren van geluidshinder en afbreken van woonwijken."

Hub
De bewoners willen dat de minister bij het onderzoek de wetenschap, het bedrijfsleven maar ook de omwonenden in de omgeving van luchthavens betrekt.

Het idee voor banen in zee biedt volgens de opstellers van het rapport op lange termijn mogelijkheden voor het verplaatsen van 'de hub' Schiphol. "Nederland is toe aan een uitdagend project dat ons land sterker en leefbaarder maakt. Daar is durf voor nodig en het ambitieniveau waarmee de Afsluitdijk en de Deltawerken zijn aangelegd."

Luchtvaartnota
Het ministerie kon maandag nog geen inhoudelijke reactie geven, omdat het rapport nog niet is gelezen. Een woordvoerder van het departement laat wel weten dat er in het verleden gedegen onderzoek naar start- en landingsbanen op zee is gedaan. "Dit bleek geen realistische optie in verband met grote risico's voor de vliegveiligheid en hoge kosten."

Wat het kabinet wil met de luchtvaart in Nederland op lange termijn, komt te staan in de luchtvaartnota 2020-2040. "Bij dit proces wil de minister nadrukkelijk bewoners betrekken, dus zeker ook de bewonersgroeperingen in de omgeving van Schiphol", aldus de woordvoerder.

Lees ook: Minister: Minder polderen over groei Schiphol en: Lector Paul Peeters: 'Groei Schiphol botst met klimaatdoelen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden