In 2011 werd Ajax voor het laatst gehuldigd op het Museumplein

Update

Omwonenden: 'Museumplein kan huldiging Ajax niet aan'

In 2011 werd Ajax voor het laatst gehuldigd op het MuseumpleinBeeld anp

Voor burgemeester Halsema mag een huldiging van Ajax op het Museumplein bespreekbaar zijn, voor de bezorgde omwonenden geldt het tegenovergestelde.

Ruben Koops

"In deze tijd (...) kan het Museumplein helaas dit feest niet meer aan." Dat schrijft de Vereniging Buurtbelang Museumplein in een open brief aan burgemeester Halsema.

Hoeveel omwonenden van het plein de vereniging precies vertegenwoordigt is niet duidelijk, zes bestuursleden hebben de brief ondertekend. Vorige week stelde Halsema op NPO Radio 1 dat een huldiging van Ajax, bij winst in de Champions League, voor haar bespreekbaar is.

Rellen
Dat zou voor het eerst zijn sinds 2011, toen de huldiging van Ajax op het plein op grote rellen uitdraaide waarbij diverse gewonden vielen. Sindsdien wordt de club bij winst gehuldigd op een grasveld naast de Johan CruijffArena.

De omwonenden vrezen herhaling van de gebeurtenissen in 2011, toen de huldiging uitdraaide op tientallen arrestaties en bijna een half miljoen euro schade aan het Stedelijk Museum.

Zij wijzen erop dat een evenement op het Museumplein alleen veilig te krijgen is als er verregaande en ingrijpende maatregelen genomen worden, zoals een drooglegging voor alle cafés rondom het plein, een beperking van de bewegingsvrijheid van omwonenden.

"Dit zijn vrijheidsbeperkingen die voor de organisatie van een feest te ver gaan, zeker als er een redelijk alternatief beschikbaar is zoals de Johan Cruijff Arena."

Volgens de vereniging bewees de vertoning van de wedstrijd Ajax - Manchester United in 2017, de finale van de Europa League, op het plein dat een nieuw publieksevenement rond Ajax uitgesloten is op deze locatie.

Overlast
Er zouden veel meer dan de maximaal toegestane 120.000 bezoekers op de schermen afgekomen zijn, die overlast veroorzaakten in de straten rond het plein. "Bij een huldiging nu zullen het aantal en de euforie van de bezoekers totaal onbeheersbaar blijken, wat gevaarlijke situaties oplevert."

De bewoners verzoeken Halsema 'met klem' om af te zien van het scenario van een huldiging op het Museumplein. Eerder verzocht de ChristenUnie in de Amsterdamse gemeenteraad juist expliciet om overwinningsfeest op die locatie. Het zou een testcase zijn van toekomstige huldigingen van Ajax, die volgens de partij de komende jaren in het vat zitten.

Horecabedrijven rondom het plein hopen daarentegen juist wel op een groot feest op het Museumplein als Ajax blijft winnen. "In 2017 was de vertoning van de finale van de Europa League uitstekend georganiseerd," zegt Dennis van Dijk van restaurant Solo Eten&Drinken.

"Het gedrag van de fans bij de huldiging van Ajax als landskampioen moet bepalend zijn. Als dat goed gaat, moet een vertoning van de Champions Leaguefinale op grote schermen op het plein ook bespreekbaar zijn."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden