Omwonenden geliquideerde Jalink: 'We vertrouwden het niet'

Omwonenden van de vrijdag geliquideerde Vincent Jalink hadden al hun bedenkingen. "We zeiden: Dat moet een gangster zijn."

Bij de twee-onder-een-kapwoning van Vincent Jalink zijn de rolluiken naar beneden. Beeld Het Parool
Bij de twee-onder-een-kapwoning van Vincent Jalink zijn de rolluiken naar beneden.Beeld Het Parool

Als altijd bij een liquidatie met wapengeweld dachten de meeste buurtbewoners in eerste instantie dat het om vuurwerk ging. De bijna-buurman van Vincent Jalink niet. "En ik hoorde meteen dat het ook geen Kalasjnikov of een ander machinegeweer was. Dat gaat van ratatatatatata. Hier zat een vertraging in: pang - pang - pang. Mogelijk was het een revolver, maar ik zou zeggen: een pistool.

Een kenner? "Nou, ik ben wel eens bij een schietvereniging geweest," zegt de man die twee huizen van het huis van de doodgeschoten Jalink woont. "Ik lag op bed tv te kijken toen ik het hoorde. Door het doucheraampje zag ik wat er verder gebeurde. Eerst was er de gewone politie, later kwam er zo'n speciaal autootje en werden er schermen neergezet. Ze zijn op straat een tijd met hem bezig geweest. Toen ik hem de ziekenwagen in zag gaan, met van die zakkies boven zijn hoofd, dacht ik nog: dat komt wel goed."

Nette buurt
De Klipperweg is een keurige straat in een zo te zien keurige buurt. Ruime huizen staan er, met hier en daar een auto uit het luxe dan wel sportieve segment voor de deur. Eind vorig jaar werd vlakbij geprobeerd de crimineel Pjotr R. te liquideren. Toch niet zo'n nette buurt? "Als je hier een huis wilt kopen, word je helemaal doorgelicht," zegt een bewoner. "Maar als je een huis huurt, voor wel 1400 euro per maand, kun je er zo in. Die vermoorde man was 38 jaar, daarvan is hij er vijftien op vakantie geweest." Op vakantie? "In de bak, weet je wel."

De ochtend na de liquidatie herinneren alleen een paar bloedvlekken midden op straat aan het gebeurde. Bij de twee-onder-een-kapwoning van Vincent Jalink zijn de rolluiken naar beneden. Maar dat waren ze altijd, zegt de bijna-buurman. "Meteen toen hij hier kwam wonen, een jaar of twee terug, gingen die luiken dicht. Ik vertrouwde het al niet. Hij heeft wel eens gevraagd of ik een biertje bij hem kwam drinken in de tuin. Toen heb ik toch maar gezegd dat ik al een afspraak had."

Jalink werd vrijdagavond neergeschoten toen hij van zijn huis naar zijn Porsche Cayenne liep. Beeld Reinder van Zaanen
Jalink werd vrijdagavond neergeschoten toen hij van zijn huis naar zijn Porsche Cayenne liep.Beeld Reinder van Zaanen

Gangster
Ook de Peruaanse bewoners van het huis recht tegenover dat van Jalink hadden hun bedenkingen over de geliquideerde, die zij omschrijven als een kale en dikke man. "We zeiden elkaar vriendelijk gedag op straat, maar je voelde dat er iets was. 's Avonds en 's nachts stopten er vaak auto's voor zijn deur. Hij kwam dan naar buiten en smoesde wat met de bestuurders, waarna ze er weer vandoor gingen. We zeiden: 'Dat moet een gangster zijn'."

De Peruanen zijn vrijdagavond erg geschrokken van de schoten (volgens hem negen in totaal, in groepjes van drie). Maar meer indruk nog maakte daarna het gehuil van Vincent Jalinks zoontje, wiens leeftijd ze schatten op zeven, acht jaar. "Dat joch heeft alles gezien," zeg de bijna-buurman. Ik had ook buiten kunnen staan; ik mag binnen niet roken en doe dat daarom op de stoep. Als ik daar vrijdagavond had gestaan, was ik misschien ook wel de lul geweest. Getuigen moeten ze niet hebben natuurlijk."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden