Plus

Omwonenden en bedrijven blij met schrappen festivalterrein N1

Amsterdam schrapt de plannen voor het festivalterrein N1. Omwonenden reageren opgelucht, maar de evenementensector is teleurgesteld.

Bart van Zoelen en Patrick Meershoek
Een festival op Blijburg, dat niet meer beschikbaar is als festivallocatie Beeld Amaury Miller
Een festival op Blijburg, dat niet meer beschikbaar is als festivallocatieBeeld Amaury Miller

De mails met felicitaties stromen ­binnen bij Frances de Waal van de actiegroep Geen N1. Bewoners in de omgeving van het geplande evenemententerrein in het Westelijk ­Havengebied reageren opgelucht op het bericht dat het Amsterdamse college het terrein schrapt van de lijst met festivallocaties.

Het stadsbestuur zegt het terrein nu te willen bewaren voor, bijvoorbeeld, de opvang van bedrijven die door de woningbouw uit de stad worden gedrukt. Opmerkelijk, vindt De Waal. "Dat inzicht moet in het afgelopen half jaar zijn ontstaan. Er is vorig jaar nog geldverslindend onderzoek ­gedaan naar de geluidsbelasting."

'Verkeerde keuze'
Een van de festivals die het afgelopen jaar heeft meegedaan aan de pilot is Vunzige Deuntjes. Arend Wortmann zegt namens de organisatie verbaasd te zijn over het besluit van de gemeente. "De uitkomst van de pilot was juist positief. Het lijkt erop dat de stad indertijd een verkeerde keuze heeft gemaakt en dat men daar nu pas achter is gekomen."

Volgens Wortmann is het wegvallen van N1 een groot verlies. "Met Blijburg en Riekerhaven zijn een paar belangrijke festivallocaties verdwenen. N1 had dat verlies enigszins kunnen opvangen."

Hij verwacht niet dat de gemeente nog op zoek gaat naar een nieuw evenemententerrein. "Er is duidelijk een andere wind gaan waaien. Het nieuwe stadsbestuur zet in op minder festivals."

Groot verlies
Het Havenbedrijf is wel blij met het besluit. "Er zaten te veel haken en ogen aan. Milieuruimte van bestaande en nieuwe bedrijven in de buurt zou worden beperkt, windmolens zou je tijdens evenementen stil moeten zetten en het terrein ligt dicht bij Oiltanking, een overslagbedrijf met een hoog risicoprofiel. Dat moet je niet willen," zegt een woordvoerder.

De eventuele risico's - N1 ligt ook vlak bij een ondergrondse kerosineleiding - vormen echter geen reden de plannen voor het evenemententerrein meteen te laten varen. Dit jaar worden nog zes festivals toegestaan.

Bron: Maps4News Beeld Laura van der Bijl
Bron: Maps4NewsBeeld Laura van der Bijl

Wortmann gaat ervan uit dat Vunzige Deuntjes van de partij zal zijn. "De afspraak was dat de deelnemers aan de pilot voorrang zouden krijgen. We hebben zelfs meebetaald om een deel van het terrein af te graven."

Scherpe kritiek
Wat er na het komende festivaljaar met het terrein gaat gebeuren, is nog niet bekend, laat een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema weten. "We hebben er geen zicht op wat hier gaat plaatsvinden." De verwachting is dat de grond binnen drie jaar nodig zal zijn.

De woonwagenbewoners die honderd meter verderop wonen, noemen het 'een wijs besluit'. "Vijftigduizend festivalbezoekers lopen anders bijna mijn huis binnen," zegt Maria Hendriks, namens de acht gezinnen die hier wonen, nazaten van circusfamilie Boltini.

"Door de muziek rollen hier de glazen van tafel. Industrie is normaal, maar een festival hoort niet in de haven. Stel dat ze moeten vluchten. Dan rennen ze zo het terrein van Oiltanking op. Soms hebben ze zelfs vuurwerk. Bij de benzinehaven!"

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden