Omvangrijk proces rond fraude moet over na fout Amsterdamse rechtbank

Door een fout van de Amsterdamse rechtbank moet een omvangrijk strafproces over grootschalige fraude met kinderopvangtoeslagen in zijn geheel over.

Paul Vugts
Dominicanen uit Zuidoost zouden via valse aanvragen meer dan een half miljoen aan kinderopvangtoeslag hebben opgestreken Beeld ANP
Dominicanen uit Zuidoost zouden via valse aanvragen meer dan een half miljoen aan kinderopvangtoeslag hebben opgestrekenBeeld ANP

De zaak met tien verdachten was in maart drie dagen lang behandeld, maar dat hele onderzoek is nu ongeldig. Het gaat om een groep Dominicanen uit Amsterdam-Zuidoost die volgens justitie een criminele organisatie vormden, die via valse aanvragen voor meer dan een half miljoen aan kinderopvangtoeslag heeft opgestreken.

Zij zouden hulp hebben gehad van handlangers. In een vergelijkbare zaak zijn eerder forse celstraffen opgelegd voor oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Het elfduizend pagina's tellende, complexe dossier is op 21, 22 en 23 maart helemaal behandeld. Tijdens de beraadslagingen in de raadkamer over het vonnis kwam de griffier er vervolgens achter dat één van de drie rechters eerder als onderzoeksrechter betrokken was geweest bij een huiszoeking, waarbij belangrijk bewijs was gevonden: een agenda met interessante notities.

Vooronderzoek
In de wet (voor de liefhebber: artikel 268 in het wetboek van strafvordering) staat dat een onderzoeksrechter later geen onderdeel mag uitmaken van de rechtbank die de strafzaak inhoudelijk beoordeelt. De rechter had zich echter niet gerealiseerd dat hij in het vooronderzoek van deze zaak op de huiszoeking had toegezien.

Toen de rechtbank er achter kwam dat een van de drie rechters eerder bij het onderzoek betrokken was geweest, bracht die de advocaten daarvan op de hoogte en verklaarde het gedane proces 'nietig'. De zaak moet daarom over.

De rechtbank vindt het voldoende om de betreffende rechter door een ander te vervangen en hoopte de zaak efficiënt over te doen door alle verdachten te vragen of ze bij hun eerdere verklaringen in de zaak blijven.

Enkele advocaten zien daar niets in. Zij vinden dat de rechters zo intensief hebben samengewerkt dat ze allemaal moeten terugtreden. Toen de rechtbank daar gisteren op een 'regiezitting' niet mee akkoord ging, deden de raadslieden een wrakingsverzoek: zij willen dat de hele rechtbank van de zaak wordt gehaald omdat die de schijn heeft gewekt vooringenomen te zijn.

Zuiver
Een zogeheten wrakingskamer van de rechtbank moet binnenkort beoordelen of alle rechters inderdaad moeten terugtreden. "Zorgvuldigheid moet boven efficiëntie gaan," zegt advocaat Freek van der Brugge van een van de hoofdverdachten. "Het is heel vervelend dat het proces daardoor nog veel langer duurt, maar we moeten zuiver zijn."

Woordvoerder Ton van den Brandt van de rechtbank: "Die rechter was in 2010 betrokken geweest bij een huiszoeking, hetgeen hij zes jaar nadien niet heeft beseft. De wet schrijft dan voor dat de zaak opnieuw moet. Maar of dat betekent dat de andere rechters ook hun werk zouden moeten neerleggen? Dat oordeel is nu aan de wrakingskamer."

Wanneer de zaak alsnog opnieuw kan dienen, is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden