Update

Omvang zwarte economie groeit naar 60 miljard

Zware misdaad, prostitutie en drugshandel vallen niet onder zwartwerken. Foto ANP/Robin Utrecht Beeld
Zware misdaad, prostitutie en drugshandel vallen niet onder zwartwerken. Foto ANP/Robin Utrecht

AMSTERDAM - Terwijl de westerse economieën in een steeds dieper wegzinken, leeft één sector op: de zwarte markt. Zwartwerken compenseert voor velen de inkomensdaling die de officiële economie in menig huishouden veroorzaakt.

Dit toont een onderzoek aan van de Oostenrijkse zwartgeldspecialist Friedrich Schneider, econoom aan de universiteit van Linz. Het aandeel van zwart geld in de economie van 21 westerse landen is de afgelopen twaalf maanden gegroeid van 13,3 tot 13,9 procent.

Ook in Nederland floreert de zwarte economie. Dit jaar circuleert hier volgens de onderzoeker 60 miljard euro zwart geld. Het meeste zwarte inkomen wordt verdiend door mensen met een legale baan, die erbij klussen, bijvoorbeeld in de bouw of de autoreparatie. Zij potten het geld niet op, maar laten het rollen, bijvoorbeeld door consumentenaankopen als een tv of een auto.

Vorig jaar droeg zwartwerkerij nog voor 9,4 procentpunt bij aan de Nederlandse economie. Dit jaar zwol dat aan tot 10,2 procent, een groei van 0,6 procent.

De toename van zwartwerken is het grootst in Ierland en Groot-Brittannië. Daar groeide de informele economie met bijna één procentpunt, terwijl de gewone economie twee procentpunt kromp.

In België, dat in de top-vijf van Europese zwartwerklanden staat, is de toename minder uitbundig. Daar is dit jaar van elke euro welvaartsgroei 17,8 cent afkomstig uit de zwarte economie. Dit is slechts 0,3 procent meer dan vorig jaar.

In de meeste westerse landen vertoont de btw-bonloze economie een omslag: vijftien jaar lang nam het belang van de zwarte markt af. In alle onderzochte landen groeit zij nu weer, wat volgens de onderzoeker samenhangt met de recessie.

De omvang van de zwarte economie is per definitie moeilijk te schatten. De onderzoeker maakt gebruik van indirecte graadmeters, zoals de hoeveelheid baar geld die wordt opgenomen bij banken.

De econoom gaat er in zijn schattingen verder van uit dat de keuze voor zwartwerken ook wordt beïnvloed door de belastinghoogte in een land, de 'regeldichtheid' en het opsporingsbeleid.

In Zuid-Europese landen tiert de zwarte markt het weligst. Griekenland spant de kroon. Daar is van iedere verdiende euro een kwartje afkomstig uit zwartwerken. Ook de Scandinavische landen weten er weg mee. Ondanks hun goede sociale vangnet verdienen velen daar zwart bij.

Onder zwartwerken verstaat de onderzoeker werk zonder belastingafdrachten, zoals veel in de bouw en autoreparatuur voorkomt. Zware misdaad, prostitutie en drugshandel vallen er buiten. (MARC LAAN)

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden