PlusAnalyse

OMT: zonder vaccin of geneesmiddel nog zeker een jaar leven met restricties

Beeld AFP

Nog minstens een jaar. Zolang zitten we naar verwachting nog vast aan maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, aldus het adviesteam van het kabinet.

Bij ontstentenis van een vaccin of effectieve geneesmiddelen blijven beperkende maatregelen nodig om de epidemie in bedwang te houden, schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in het dinsdag uitgelekte advies aan het kabinet. ‘De verwachting is nu dat het nog minstens een jaar en mogelijk langer zal duren.’

Het OMT staat onder leiding van RIVM-baas Jaap van Dissel. Met uitzondering van de sluiting van de scholen - die vorige maand plaatsvond onder druk van bezorgde ouders, docenten en medisch specialisten - volgt het kabinet tot nu toe nauwgezet de adviezen van het team op. De verwachting is dat dit ook nu het geval zal zijn.

Horeca blijft gesloten

Het goede nieuws is dat de maatregelen hier en daar kunnen worden verlicht, maar lang niet overal. Restaurants, clubs en cafés blijven voorlopig nog dicht.

De kinderopvang en buitenschoolse opvang kunnen na de meivakantie wel weer open. Basisscholen ook, zij het met beperkingen. De afstandsnorm tussen leerlingen en leraren (dus niet tussen leerlingen onderling) moet ‘zoveel mogelijk’ worden nagevolgd. Iedereen moet veel handen wassen en zodra er meer dan één coronageval bekend is op een school, moet de GGD ingeseind worden zodat er snel getest kan worden om te bezien of er nog meer besmettingen zijn.

Om contacten tussen kinderen uit verschillende groepen en ouders onderling te beperken, komen er gespreide begin- en eindtijden. Ook moeten pauzes gespreid, mogen ouders niet op het schoolplein en in de klas komen en moeten leerlingen na schooltijd meteen naar huis.

Scandinavische landen

Omdat het coronavirus voor de wetenschap nog een grote onbekende is, wil het OMT beginnen met halve klassen, totdat er meer bekend is over de ervaringen in Scandinavische landen, waar scholen nu alweer open zijn. Als het risico op besmettingen onder de bevolking niet al te veel groeit en zich in de eerste maand geen corona-uitbraken op basisscholen voordoen, kunnen begin juni ook de middelbare scholen open. Daar moeten gebouwen en lokalen wel zo zijn ingericht dat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden.

De voorrang voor kinderen in de exitstrategie heeft alles te maken met hun geringere vatbaarheid voor het coronavirus. Nog niet 1 procent van alle coronagevallen betreft jongeren onder de 20 jaar. Als ze al ziek worden, is dat doorgaans in milde vorm. Dat geldt ook voor kinderen die kampen met nog andere aandoeningen, met uitzondering misschien van diabetes en/of obesitas.

Bovendien spelen kinderen naar het zich laat aanzien slechts een kleine rol in het overdragen van het virus. Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid hoofdzakelijk onder volwassenen onderling en van volwassenen naar hun eigen kinderen. Als kinderen al mensen besmetten, zijn dat hoofdzakelijk hun ouders/verzorgers, die doorgaans niet tot de kwetsbare oudere groepen behoren en meestal ook alleen milde klachten krijgen.

Zomervakantie

Mede omdat leerlingen in het voortgezet onderwijs vaak uit meerdere plaatsen afkomstig zijn, spelen middelbare scholen een grotere rol bij het verspreiden van het virus. Dat is een argument om nog even te wachten met het hervatten van het voortgezet onderwijs op de scholen zelf. Als dat in juni alsnog gebeurt, kan in de zomervakantie worden bezien of het verantwoord is als in het najaar iedereen weer naar school gaat. De zomervakantie kan bovendien nieuwe uitbraken in de kiem smoren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden