Omstreden Zuid-Afrikaanse politicus aangeklaagd

De omstreden Zuid-Afrikaanse politicus Julius Malema is aangeklaagd voor het witwassen van geld. Dat gebeurde bij de rechtbank in de stad Polokwane. De politie hield meer dan 1000 supporters van Malema op afstand van het gerechtsgebouw en het politiestation, waar het voormalig ANC-lid zich kort voor de 10 minuten durende zitting had gemeld.

Julius Melema. Beeld ANP
Julius Melema.Beeld ANP

Volgens de aanklagers heeft Malema gesjoemeld met overheidsgelden. Hij werd na de zitting op borgtocht vrijgelaten, in afwachting van zijn proces. Volgens Malema en zijn medestanders is de aanklacht tegen hem politiek gemotiveerd.

De 31-jarige Malema werd in april uit de regeringspartij ANC gezet waar hij leiding gaf aan de jongerenafdeling. Hem werd verweten de eenheid binnen het ANC te ondermijnen. Sindsdien ontpopte hij zich als fel criticus van president Jacob Zuma van Zuid-Afrika.

De recente onrust onder mijnwerkers in Zuid-Afrika gaf Malema een podium om zich weer nadrukkelijk te manifesteren. Hij verweet de regering-Zuma verantwoordelijk te zijn voor de dood van 34 mijnwerkers, die omkwamen bij een gewelddadige confrontatie met de politie in augustus van dit jaar en riep op tot nationalisatie van de mijnen.

Malema, wiens radicale opvattingen veel weerklank ondervinden onder de arme zwarte bevolking, wordt door zijn supporters gezien als de toekomstige leider van het ANC.

Malema kondigde na afloop van de zitting aan zijn strijd als 'economische vrijheidsstrijder' te zullen voortzetten. Hij zei donderdag een mijn te gaan bezoeken om de mijnwerkers daar op te roepen tot een loonstaking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden