Omstreden voorzitter gaat reorganisatie Geesteswetenschappen leiden

Karel van der Toorn, de oud-voorzitter van het college van bestuur van de UvA, wordt voorzitter van de commissie die de taal- en cultuurstudies aan de Faculteit Geesteswetenschappen moet reorganiseren.

Karel van der Toorn. Beeld Johannes Abeling
Karel van der Toorn.Beeld Johannes Abeling

De keuze is omstreden omdat Van der Toorn, inmiddels hoogleraar Godsdiensten van de Oudheid aan de UvA, ook verantwoordelijk was voor het invoeren van het 8-8-4-model, een door docenten gehaat systeem van les geven in twee keer acht en één keer vier weken op de Faculteit Geesteswetenschappen. Onlangs werd dat model ook zwaar bekritiseerd door de huidige decaan Frank van Vree.

Ook staat Van der Toorn bekend als een koele technocratische bestuurder, en stapte hij in 2011 plotseling op nadat de fusie van de UvA en de VU was mislukt.

Docenten aan de Faculteit Geesteswetenschappen, waar sinds een paar weken door zowel docenten als studenten protest wordt gevoerd tegen een reorganisatie en bezuinigingen, hebben geschokt gereageerd.

De kleinere talenstudies staan sinds de aankondiging van de reorganisatie zwaar onder druk. Hoogleraar Slavische taal en cultuur Ellen Rutten laat weten verrast te zijn. 'Van der Toorn is een vakkundig bestuurder, maar ik had niet verwacht dat juist hij, zeker na het controversiële 8-8-4-project, zo'n gevoelige opgave zou krijgen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden