Omstreden videokunstwerk waarschijnlijk op Europaplein

De gemeente moet op korte termijn met een alternatieve plek komen voor het videokunstwerk Westland Wells van Femke Schaap.

Tegenstanders van het kunstwerk Westland Wells zeiden onder meer te vrezen voor een toename van epileptische aanvallen in de buurt Beeld Femke Schaap
Tegenstanders van het kunstwerk Westland Wells zeiden onder meer te vrezen voor een toename van epileptische aanvallen in de buurtBeeld Femke Schaap

Dat heeft het gerechtshof bepaald in een zaak die was aangespannen door de Amsterdamse kunstenares tegen het stadsdeel Zuid.

Het hof geeft de gemeente twee jaar de tijd om het kunstwerk te realiseren. De installatie krijgt waarschijnlijk een plek op het Europaplein.

Schaap was naar de rechter gestapt nadat de plaatsing van Westland Wells op de Theophile de Bockstrook in Zuid in 2016 was gestuit op hevig verzet in de buurt.

Het stadsdeelbestuur wees de bezwaren aanvankelijk van de hand, maar zwichtte uiteindelijk toch voor de druk.

Twee jaar de tijd
Dat ontslaat de gemeente niet van de verplichting om het kunstwerk te realiseren, vindt het gerechtshof met de kunstenares.

Het stadsdeel Zuid wilde tot nog toe alleen op vrijwillige basis meezoeken naar een alternatieve plek voor het werk. Dat leidde wel tot een lijstje met locaties, maar niet tot concrete actie.

Die vrijblijvendheid is nu weg. Het gerechtshof geeft de gemeente twee jaar de tijd om Westland Wells op een nieuwe plek neer te zetten.

Dat is elf maanden langer dan de kunstenares had gevraagd, maar op die termijn van twee jaar staat nu wel een dwangsom van 50.000 euro.

Epileptische aanvallen
De Theophile de Bockstrook lijkt definitief afgevallen als locatie. Schaap blijft van mening dat een kleine groep buurtbewoners een effectieve hetze heeft gevoerd tegen haar kunstwerk, een beeldengroep waarop in het donker een bron, een fontein en een waterval worden geprojecteerd.

De tegenstanders zeiden onder meer te vrezen voor een toename van epileptische aanvallen in de buurt.

Volgens Schaap is er wel degelijk draagvlak voor de komst van haar kunstwerk.

Ook het hof zegt dat zonder grondig onderzoek niet kan worden vastgesteld hoe reëel de bezwaren zijn, maar stelt ook vast dat het stadsdeel indertijd een afweging heeft moeten maken tussen het verzet uit de buurt en de belangen van de kunstenares.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden