Omstreden verhuurder kreeg tonnen subsidie van gemeente

Verhuurder Change= heeft van de gemeente Amsterdam tonnen aan subsidie gekregen voor de ontwik­keling van het startersproject in Nieuw-West.

Hannah Stöve en Josien Wolthuizen
Een woontoren van Change= Beeld Maarten Boswijk
Een woontoren van Change=Beeld Maarten Boswijk

Het bedrijf kwam vorige maand onder vuur te liggen. Uit onderzoek van Het Parool bleek dat huurders via de servicekosten voor allerlei diensten betalen die nooit zijn geleverd. Die kosten komen bovenop de kale huur van maximaal 576 euro. Netto valt de huurprijs daardoor 200 euro hoger uit dan beloofd.

Raadsleden Dorrit de Jong en Nienke van Renssen (GroenLinks) stelden raadsvragen naar aanleiding van de publicatie. Ze wilden weten of de gemeente financieel heeft bijgedragen aan het project.

Het college antwoordt dat de verhuurder geen korting heeft gekregen op de bouwgrond, maar wel een subsidie ontving van 250.000 euro als bijdrage voor een haalbaarheidsonderzoek en voor de ontwikkeling van het concept.

Servicekosten
Het college laat weten dat de subsidie is verstrekt op voorwaarde dat de verhuurder maximaal 576 euro kale huur rekent. Er zijn geen afspraken over de servicekosten, omdat die juridisch niet mogelijk zouden zijn.

De Jong is teleurgesteld. "De gemeente heeft een forse subsidie verleend voor jongerenwoningen met afspraken over de huurprijs. Als de servicekosten zo oplopen, wordt het doel niet bereikt. De erfpachtregels staan niet toe om er aparte afspraken over te maken, maar we moeten als gemeente kijken of dat wel mogelijk is zodra er subsidie wordt verstrekt."

Het college verwijst huurders die vermoeden dat er onterecht kosten worden gerekend, door naar de huurcommissie of de rechter.

In Zuidoost opent binnenkort een tweede complex voor starters van Change=. Daar worden 600 studio's gebouwd. De totale huurprijs valt daar hoger uit dan in Nieuw-West. Starters moeten voor studio's van 30 vierkante meter ongeveer 900 euro per maand betalen.

Lees terug: Studio's Change= bleken te mooi om waar te zijn

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden