Update

Omstreden vastgoedondernemer slijt Paleis van Justitie aan Chinezen

Het voormalig Paleis van Justitie aan de Prinsengracht komt in handen van Chinese investeerders. De omstreden voormalig eigenaar, M7 Development van vastgoedondernemer Louis Meijer, heeft het pand doorverkocht. De nieuwe eigenaren gaan er een ultraluxe hotel in openen.

Het voormalige Paleis van Justitie op de Prinsengracht. Beeld anp
Het voormalige Paleis van Justitie op de Prinsengracht.Beeld anp

Het Rijksvastgoedbedrijf bevestigt de verrassende wending in de procedure rond het voormalig Paleis van Justitie. Meijer verkoopt het pand voor 61,3 miljoen euro door aan CTF Amsterdam, een investeringsvehikel van de Chinese familie Cheng, dat in het monumentale pand een Rosewood Hotel wil openen.

CTF betaalt exact hetzelfde bedrag dat Meijer namens een groep investeerders, waaronder bouwtycoon Dik Wessels en oud-wethouder Edgar Peer, vorige maand na een maandenlang biedingsproces betaalde om het pand in handen te krijgen.

Meijer wilde in het pand aan de Prinsengracht ook een luxe hotel vestigen, maar bij de gemeente Amsterdam werd uiterst koel gereageerd op het nieuws dat Meijer het pand had gekocht van het Rijksvastgoedbedrijf.

De vastgoedondernemer is niet onomstreden: hij betaalde een schikking van 40.000 euro om verdere vervolging te voorkomen in de grote corruptiezaak rondom VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Die schikkingszaak was overigens niet de reden dat de gemeente Amsterdam Meijer niet zag zitten: tot twee keer toe keurde de stad Meijer's plannen met het pand af.

Familie Cheng
CTF probeerde tijdens de eerdere biedingsronde ook al om het Paleis van Justitie te verkrijgen, maar moest toen toezien hoe M7 als koper uit de bus kwam. Door het Paleis van Justitie nu alsnog te kopen, betaalt CTF flink meer dan het oorspronkelijk voor het pand over had.

Tijdens de oorspronkelijke veilingprocedure ging de gemeente akkoord met de plannen die CTF met het pand had. Dat de Chinezen net zo'n moeizaam proces wacht als Meijer is dus niet waarschijnlijk. De gemeente noemt de transactie voorzichtig 'een positieve ontwikkeling.'

CTF Amsterdam BV bestaat uit drie partijen, waarvan twee in handen van de Chinese familie Cheng: CTF Development International en hun luxe hotelketen Rosewood Hotels & Resorts. Derde partij is de Amsterdamse vastgoedontwikkelaar Aedes Real Estate. Aan het hoofd van de familie Cheng staat miljardair Yu-tung Cheng, met een geschat vermogen van 12,6 miljard dollar.

Rosewood Hotel
De Chinese familie Cheng werd in Hong Kong rijk met het uitbaten van juwelierszaken en startte in de jaren zeventig met de Rosewood-hotelketen. De ultraluxe hotels staan onder andere in New York, Parijs en Peking.

Aedes Real Estate ontwikkelde in Amsterdam eerder het Andaz Hotel aan de Prinsengracht en is ook betrokken bij het Hyatt Regency Hotel aan de Sarphatistraat en het luxe Soho House in de Spuistraat, in het voormalig Bungehuis.

Ultraluxe
Het Rosewood Hotel dat in het voormalig Paleis van Justitie moet komen zal voldoen aan de wensen van de gemeente, die op de plek enkel een 'ultraluxe' hotel wilde zien, dat zich specifiek zou richten op reizigers uit de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Het hotel vergt nog investeringen van tientallen miljoenen, mogelijk net zo veel als reeds voor het pand is betaald.

Volgens Paul Geertman van Aedes Real Estate, dat de projectontwikkeling zal verzorgen, zal het Rosewood Hotel op de Prinsengracht in 2018 de deuren openen. 'We mikken op zo'n 140 kamers, van ongeveer veertig vierkante meter. De prijs zal zo'n twintig procent boven het prijsniveau van huidige vijfsterrenhotels in Amsterdam liggen.'

Voordat het hotel er komt moeten CTF en Rosewood nog een bouwvergunning krijgen van de gemeente. Geertman: 'Het eerste dat we gaan doen is een informatieavond organiseren voor omwonenden, zodat wij hen kunnen vertellen over de plannen. Pas daarna begint de rest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden