Omstreden Reve-biografie komt in najaar uit

Uitgeverij Van Oorschot heeft besloten het derde deel van een omstreden biografie over schrijver Gerard Reve (1923-2006) toch in het najaar uit te brengen. De uitgever wil niet de uitkomst afwachten van een bodemprocedure die Reves levenspartner Joop Schafthuizen heeft aangekondigd.

Joop Schafthuizen met zjin advocaat mr. Olaf Trojan. Beeld ANP
Joop Schafthuizen met zjin advocaat mr. Olaf Trojan.Beeld ANP

Het gerechtshof in Amsterdam bepaalde in juni dat de biografie mag verschijnen, waarop Schafthuizen besloot de zaak opnieuw aan de rechter voor te leggen. 'Gezien de grote zorgvuldigheid waarmee de uitspraak van het hof tot stand is gekomen, zien auteur en uitgever een nieuw rechterlijk oordeel met vertrouwen tegemoet', aldus Van Oorschot vrijdag.

Schafthuizen, die de laatste 30 jaar de partner van Reve was, vindt de inhoud van het derde deel te kwetsend. Het zou het beeld oproepen dat het leven van de twee alleen maar draaide om erotiek, drank en geld. Uitgeverij Van Oorschot en biograaf Nop Maas stellen echter dat Schafthuizen toestemming heeft gegeven tot publicatie van het derde deel. Het hof gaf hen hierin gelijk.

Reves levensgezel kondigde aan dat hij via de bodemprocedure ook de schade wil verhalen als de uitgever toch besluit het derde deel te publiceren. Zo'n procedure kan gemakkelijk 1 tot 2 jaar in beslag nemen.

'Gerard Reve - Kroniek van een schuldig leven 3 - De late jaren 1975-2006' zal eind oktober of begin november verschijnen. Het boek gaat uitgebreid in op de relatie van de schrijver met de 25 jaar jongere Schafthuizen. 'Mét elkaar hadden ze het vaak moeilijk, of was het onhoudbaar, maar zónder elkaar ging ook niet', schrijft Van Oorschot in de najaarscatalogus bij de aankondiging van het boek. 'Allebei hebben ze op het punt gestaan aan hun relatie een eind te maken, maar geen van tweeën heeft ten slotte doorgezet. Daarvoor waren ze teveel aan elkaar verknocht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden