Omstreden publicist Abou Jahjah completeert gastenlijst Zomergasten

De Belgisch-Libanese activist en columnist Dyab Abou Jahjah bijt op 31 juli het spits af van het nieuwe seizoen van VPRO-programma Zomergasten, dat gepresenteerd wordt door journalist Thomas Erdbrink.

Bij uitgeverij De Bezige Bij is het onrustig sinds bekend werd dat de uitgeverij Abou Jahjah had gevraagd een pamflet te schrijven Beeld ANP
Bij uitgeverij De Bezige Bij is het onrustig sinds bekend werd dat de uitgeverij Abou Jahjah had gevraagd een pamflet te schrijvenBeeld ANP

De afgelopen week werd dagelijks een gast bekend gemaakt van het drie uur durende interviewprogramma. Na Abou Jahjah schuiven achtereenvolgens Arjen Lubach, oud-politca Hedy d'Ancona, schrijfster Griet op de Beeck, hoogleraar Andrea Maier en premier Mark Rutte aan.

De keuze voor Abou Jahjah is een pikante. Abou Jahjah is voorman van Movement X, een burgerrechtenbeweging die strijdt tegen discriminatie en islamofobie, en groeide op ten tijde van de Libanese burgeroorlog en de oorlog met Israël.

De Bezige Bij
Toen in februari bekend werd dat hij door uitgeverij De Bezige Bij was gevraagd een deel te schrijven in de Horzel-reeks, 'een serie pamfletten die stof doen opwaaien', was de wereld te klein. 'Zijn ze helemaal gek geworden bij De Bezige Bij?' twitterde auteur Leon de Winter direct na de bekendmaking. Volgens De Winter heeft Abou Jahjah te vergaande uitspraken gedaan over Israël.

Zowel De Winter als zijn vrouw, Jessica Durlacher, kondigde aan op te stappen als Abou Jahjah's boek Pleidooi voor radicalisering wordt gepubliceerd.

In De Groene Amsterdammer vertelde Durlacher zich onveilig te voelen bij het feit dat De Bezige Bij 'iemand die het woord zionisten gebruikt voor joden en zichzelf een fanatiek antizionist noemt' een podium biedt.

Niet over één nacht ijs
De redactie van Zomergasten is op de hoogte van die controverse, zegt eindredacteur Jurgen van Uden. "We zijn niet over één nacht ijs gegaan. Zoals bij elke gast zijn we voordat we hem uitnodigden in gesprek gegaan. Dat is uitgemond in twee lange, interessante gesprekken."

"Hij heeft ideeën over de samenleving die ons allen aangaan. Hij kijkt goed om zich heen om te kijken hoe de wereld verandert, denkt daar veel over na en is bovendien een uitstekende prater. Er zullen best mensen zijn die aanstoot nemen aan zijn denkbeelden, maar wij nodigen iedereen uit een mening te vormen op basis van de uitzending."

Ook premier Mark Rutte schuift aan bij Zomergasten Beeld ANP
Ook premier Mark Rutte schuift aan bij ZomergastenBeeld ANP

Presentator Erdbrink heeft woorden van gelijke strekking. "Abou Jahjah is een invloedrijke stem in het debat over immigratie en burgerrechten in België. Sommigen vinden hem een radicaal of zelfs een antisemiet. Anderen, in het bijzonder kinderen van moslimimmigranten, zien in hem een voorbeeld."

"Dit jaar wil hij zijn burgerrechtenbeweging Movement X naar Nederland brengen. Hij waarschuwt voor grote problemen in Europese steden als niet iedereen - allochtoon en autochtoon - gezamenlijk streeft naar 'echte' gelijkheid. Maar tijdens de aanslagen op 11 september kon hij zijn vreugde niet onderdrukken."

'Inzetten voor rechtvaardigheid'
Zelf zegt Abou Jahjah in een verklaring uit te zien naar de uitzending op 31 juli. "Ik wil de kijker meenemen van oost naar west, de werelden waar ikzelf ook tussen schipper."

"Ik wil op onderzoek naar de kracht van taal, muziek, poëzie en retoriek en hoe die in te zetten in de strijd voor rechtvaardigheid. Ik hoop dat de kijker inzicht krijgt in mijn ideeën en idealen en schuw daarbij een beetje discussie niet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden