Omstreden platform op de Oude Kerk trok meer dan 30.000 bezoekers

Het veel bediscussieerde platform op het dak van de Oude Kerk heeft in tien weken tijd 31.102 bezoekers getrokken. Het project van de Japanse kunstenaar Taturo Atzu op het kerkdak moest mens en erfgoed nader bij elkaar brengen.

Het tijdelijke plateau op de Oude KerkBeeld Eva Plevier

In totaal trok de Oude Kerk gedurende de zomerperiode 67.474 bezoekers, onder wie veel Nederlanders. Nooit eerder trok een tentoonstelling in de Oude Kerk zo'n groot Nederlands publiek. 'Taturo Atzu bewees eens te meer dat kunst, kerk en erfgoed uitstekend samengaan,' zegt Jacqueline Grandjean, directeur van de Oude Kerk en initiator van het project.

De commissie Monumenten gaf van te voren een negatief advies af: 'Het project doet afbreuk aan de beleving van de Oude Kerk, die na een jarenlange restauratie eindelijk weer volledig zichtbaar is.' Toch besloot het stadsdeel Centrum toestemming te verlenen.

Protest
De Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad protesteerden in Het Parool: 'Als hedendaagse kunst iets is om een hartverzakking van te krijgen, slaagt de directeur van de Oude Kerk daar heel goed in,' verklaarde Walther Schoonenberg, namens de vereniging. 'Het is een aantasting van het gebouw, al is het maar voor een paar maanden. De kerk is een kunstwerk op zichzelf, dit 'kunstwerk' parasiteert daar alleen maar op.'

Recensent Hans van Lissum gaf het platform vier sterren in Het Parool: 'Een aantasting van het gebouw, sputterden sommigen. Maar het project wordt begin september alweer afgebroken, dus dat leed is te overzien. Daar komt bij dat de intentie van de kunstenaar - het publieke privaat maken en je op een andere manier naar erfgoed laten kijken - volledig is geslaagd.'

Eerder in New York
Atzu - die bij elk project onder een andere naam opereert - deed eerder iets vergelijkbaars met het standbeeld van Colombus in New York. Daar werd het dertig meter hoge standbeeld met steigers omhuld en kwam het beeld midden in 'een huiskamerachtige setting' te staan.

Het plateau van de Oude kerkBeeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden