Update

Omstreden neuroloog Evert Sanders plotseling overleden

Neuroloog Evert Sanders is dinsdag volstrekt onverwacht overleden. Zijn dood komt één dag nadat de tuchtrechter had bepaald dat alle klachten tegen de arts gegrond waren en hij niet meer zelfstandig aan het werk mocht. Volgens zijn advocaat Coen Verberne stierf Sanders een natuurlijke dood.

null Beeld anp
Beeld anp

De Inspectie voor de Gezondheidszorg schorste Sanders in februari wegens onprofessioneel en riskant handelen en diende een tuchtklacht tegen hem in.

De tuchtrechter verklaarde maandag alle klachten gegrond. De neuroloog stelde verkeerde diagnoses, begon zonder goede indicatie dure, belastende behandelingen en keek niet naar het resultaat. Hij koos zonder motivering voor controversiële MS-behandelingen en stelde patiënten bloot aan het risico van schadelijke bijwerkingen, aldus de uitspraak.

Het geëiste beroepsverbod legde de tuchtrechter echter niet op. Het tuchtcollege bepaalde dat de neuroloog niet meer zelfstandig mocht werken en zijn vak alleen onder supervisie mocht uitoefenen.

Volgens zijn advocaat reageerde Sanders nog opgelucht op de uitspraak, zo meldt Omroep Brabant. 'De kritiek is stevig, maar we zijn redelijk verheugd', zo zei hij. Zelf vond Sanders een levenslange schorsing veel te zwaar. De advocaat dacht dat Sanders vol goede moed was en zijn best ging doen om weer aan het werk te gaan.

Sanders werkte tot vorig jaar in het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden