Omstreden kunstwerk Westland Wells van de baan

De plaatsing van het kunstwerk Westland Wells op de Theophile de Bockstrook in Amsterdam-Zuid is van de baan.

Een impressie van het kunstwerk. Beeld Femke Schaap
Een impressie van het kunstwerk.Beeld Femke Schaap

Het verzet in de buurt tegen de komst van het videokunstwerk is te groot, zegt stadsdeelvoorzitter Sebastiaan Capel tegen Het Parool. De buurt is donderdagochtend met een bewonersbrief op de hoogte gesteld van het besluit.

Het afgelopen jaar werd fel actie gevoerd tegen het kunstwerk. Tegen de afgifte van de vergunning werden meer dan honderd bezwaarschriften ingediend. Alle bezwaren werden eerder dit jaar afgewezen door de bezwaarschriftencommissie.

Fanatieke tegenstanders
Het werk van kunstenares Femke Schaap behelst drie installaties waarop na zonsondergang beelden van een bron, een fontein en een waterval worden geprojecteerd.

Capel noemt het besluit een optelsom van factoren. "Wat voor mij zwaar weegt, zijn de verhalen van gewone buurtbewoners. Zij hebben door de jaren heen allerlei plannen op zich af zien komen, maar willen dat de strook gewoon blijft wat hij is: een groene oase in de buurt."

De stadsdeelvoorzitter ontkent te zijn gezwicht voor de campagne van de fanatiekste tegenstanders, die het verzet mobiliseerden met een sterk vertekend beeld van het kunstwerk, en ook niet schroomden om Capel persoonlijk een ernstige ziekte toe te wensen.

Acht jaar voorbereiding
Capel: "Ik besef dat ook deze mensen het besluit nu zullen vieren als een overwinning, maar dat is dan maar zo." Over de gevoerde campagne tegen het kunstwerk zegt hij: "De emotie heeft het gewonnen van de ratio. Maar ook daar hebben we rekening mee te houden."

Aan de komst van Westland Wells zijn acht jaar van voorbereidingen voorafgegaan. Het zou het eerste videokunstwerk in de openbare ruimte in Amsterdam worden.

Het actiecomité De Bockstrook noemde donderdagochtend op Twitter het besluit om Westland Wells af te blazen een 'goed maar vals' besluit. Men kondigde stappen aan om de gemaakte juridische kosten te verhalen op het stadsdeel. Femke Schaap was donderdagochtend nog niet op de hoogte gebracht van het besluit, en kon nog niet reageren.

Inwoners tijdens een informatieavond over het omstreden kunstwerk. Beeld Jean-Pierre Jans
Inwoners tijdens een informatieavond over het omstreden kunstwerk.Beeld Jean-Pierre Jans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden