Omstreden kunstwerk Westland Wells blijft locatieloos

Stadsdeel Zuid kan niet worden verplicht alsnog een geschikte plek te zoeken voor het omstreden videokunstwerk Westland Wells van ­Femke Schaap.

Het videokunstwerk Westland Wells Beeld Femke Schaap
Het videokunstwerk Westland WellsBeeld Femke Schaap

Dat heeft de rechtbank bepaald in een kort geding dat door de kunstenares was aangespannen tegen het stadsdeelbestuur. Het stadsdeel zag in april na jaren van voorbereidingen af van plaatsing van de installatie op de Theophile de Bockstrook. Dat gebeurde na massale protesten uit de buurt.

Schaap stelt dat het stadsdeel zich niet aan de gemaakte contractuele afspraken heeft gehouden. Volgens haar zijn er geen goede redenen om af te zien van plaatsing.

Valse voorstelling
De benodigde procedures zijn naar behoren doorlopen en het stadsdeel heeft zelfs de fundamenten voor het kunstwerk laten leggen op de groenstrook. Het verzet uit de buurt is volgens de kunstenares veel minder massaal dan het stadsdeelbestuur voorstelt en bovendien ontstaan na een valse voorstelling van zaken.

Zo werd onder meer gesteld dat het videokunstwerk epileptische aanvallen zou kunnen veroorzaken, een beschuldiging die door technisch onderzoek is weerlegd.

De rechtbank stelt in zijn vonnis dat de kunstenares wat dat laatste punt betreft mogelijk gelijk heeft, maar dat het stadsdeel nu eenmaal rekening heeft te houden met de belangen van de bewoners, ook als hun bezwaren tegen het kunstwerk niet op rationele gronden berusten.

Geen verplichting
Anders dan Schaap vindt de rechtbank ook niet dat het stadsdeel kan worden verplicht een andere plek te vinden voor het kunstwerk, op het eigen grondgebied of in een ander stadsdeel. 'Het zoeken naar een alternatieve locatie is geen sinecure,' staat in de uitspraak.

'Het moet gaan om een locatie die aanvaardbaar is voor zowel de gemeente of een andere eigenaar van de grond, als voor Schaap en voor de buurtbewoners. (...) Het is niet te voorspellen hoeveel tijd daarmee gemoeid is.'

Een woordvoerder van het stadsdeelbestuur laat weten dat voor Zuid het boek nog niet dicht is. "Het kort geding heeft de verhoudingen geen goed gedaan, maar wij zijn nog steeds de mening toegedaan dat het zonde zou zijn als zo'n mooi kunstwerk nergens een plek kan krijgen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden