'Omstreden imam te gast bij conferentie Almere'

De omstreden Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Chadlioui, ook wel Tarik Ibn Ali genoemd, is komend weekeinde een van de gastsprekers op een benefietconferentie in Almere-Buiten. Hij is uitgenodigd door de moskee Omar Ibn Al Khattab. Dat staat te lezen op de Facebookpagina van Moslimjongeren Almere, die een flyer van de bijeenkomst hebben geplaatst.

De flyer van de conferentie, met links de omstreden imam. Beeld Facebook
De flyer van de conferentie, met links de omstreden imam.Beeld Facebook

Broeder Tarik ibn Ali is veelbesproken omdat hij wordt gezien als de inspirator van het inmiddels opgedoekte Sharia4Belgium, een radicale moslimorganisatie die oproept tot haat jegens niet-moslims.

In een rechtszaak tegen de voormalig voorman van de beweging zei de rechter eerder dit jaar dat Sharia4Belgium zelf geen aanslagen pleegt, maar die wel nastreeft. Tarik Ibn Ali zou ook banden hebben met jihadstrijders in Syrië.

Haatpredikers
De imam kwam in het nieuws toen fikse ophef ontstond over een benefietgala in Rijswijk. Dat stond gepland voor 8 maart van dit jaar, maar werd uiteindelijk afgeblazen, onder meer vanwege de komst van Tarik Ibn Ali. Critici spraken van 'haatpredikers'.

Op de website van de moskee Omar Ibn Al Khattab staat de komst van Tarik Ibn Ali niet letterlijk vermeld. Er worden -naast broeder Aziz Al Bah- twee 'zeer toonaangevende gastsprekers' aangekondigd. Welke dat zijn is een 'verrassing'.

Overigens was de Omar-moskee begin dit jaar ook al onderwerp van gesprek. Toen wilde de PVV onderzoek naar de financiering van het gebedshuis. De fractie had het sterke vermoeden dat Tarik Ibn Ali een rol had gespeeld bij het inzamelen van geld voor de bouw van de moskee. Uiteindelijk deed de gemeente geen onderzoek hiernaar. Een meerderheid van de raad zag daar geen aanleiding toe.

Leden van de PVV, onder wie leider Geert Wilders, demonstreerden in april tegen de komst van radicale imams bij een islamitische conferentie, georganiseerd door Stichting AlFitrah. Beeld anp
Leden van de PVV, onder wie leider Geert Wilders, demonstreerden in april tegen de komst van radicale imams bij een islamitische conferentie, georganiseerd door Stichting AlFitrah.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden