Omstreden ex-topvrouw Erbudak moet 1,7 miljoen terugbetalen

Ex-bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis moet ruim 1,7 miljoen euro terugbetalen. Het gaat om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap onrechtmatig aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. Erbudak overweegt in hoger beroep te gaan.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Erbudak werd in maart 2013 wegens conflicten ontslagen, volgens haar om valse redenen. Zij startte een proces tegen het ziekenhuis waarin zij schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro eiste. Die vordering wijst de rechtbank af.

De rechtbank wijst erop dat er al langer spanningen waren in de raad van bestuur. Nadat Erbudak in eerste instantie was geschorst, kwamen er 'ernstige zaken' boven water die haar ontslag volgens de rechtbank rechtvaardigen. 'Zo heeft zij ten onrechte aanzienlijke bedragen aan het ziekenhuis onttrokken ten gunste van haarzelf, haar vennootschappen en kinderen'.

1,5 ton privéaankopen
De rechtbank oordeelt dat zij op eigen initiatief, zonder overleg met haar medebestuursleden en de aandeelhouder, onrechtmatig heeft gehandeld door het Slotervaartziekenhuis 1 miljoen euro aan investeringsmaatschappij Simed te laten betalen in verband met de aankoop van grond voor een hotel en resort in Turkije.

Ook acht de rechtbank bewezen dat zij met de creditcard van het ziekenhuis voor bijna 1,5 ton privéaankopen heeft gedaan, en een 'aanzienlijk bedrag' aan contanten uit de kluis van het ziekenhuis heeft gehaald, 'zonder dat daar een deugdelijke verantwoording tegenover staat'.

Leugens
'Het is jammer dat met betrekking tot de onderwerpen die behandeld zijn, buiten de leugens en ontkenningen van mijn ex-collega-bestuurders Beijnen en Brandjes, verder niemand is gehoord. Wellicht dat de rechter in hoger beroep daar ruimte voor maakt', aldus Erbudak in een reactie.

In een andere nog lopende procedure eist zij vernietiging van de aandelenemissie, waardoor voormalig eigenaar Delta de meerderheid van de aandelen in handen kreeg en het ziekenhuis kon verkopen aan zorgondernemer Loek Winter. Erbudak stelt dat de aandelenuitgifte onrechtmatig was. Haar aandeel en dat van haar familie verwaterde daardoor tot minder dan 1 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden