Omstreden Duitse bisschop verder in nauw

Bisschop Franz-Peter Tebartz-Van Elst van het Duitse bisdom Limburg komt steeds meer in het nauw. Eerder werd bekend dat de verbouwing van zijn ambtswoning 31 miljoen euro heeft gekost, zes keer zoveel als begroot. Ook werd bekend dat het Openbaar Ministerie in Hamburg onderzoekt of hij zich aan meineed schuldig heeft gemaakt.

Bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst. Beeld AFP
Bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst.Beeld AFP

Nu beschuldigt de woordvoerder van de raad voor het vermogensbeheer van het bisdom hem van leugens. Tebartz-Van Elst wist volgens hem al in juni dat de uitgaven voor zijn residentie flink uit de klauwen zouden lopen, maar hij beweerde dat ze onder de 10 miljoen euro zouden blijven. Ook sprak de bisschop tegen dat hij dure wensen had gehad. Volgens de woordvoerder heeft de renovatie van zijn privévertrekken alleen al 2,9 miljoen euro gekost.

Meer kosten
De bisschop wilde bijvoorbeeld dat zijn woonkamer niet de geplande 23 vierkante meter, maar meer dan 63 vierkante meter groot zou zijn.
Duitse media geven een opsomming van bedragen die voor de verbouwing werden uitgetrokken. Zo zou de betimmering van de woning, zoals inbouwkasten, 350.000 euro hebben gekost. Aan kunstwerken werd 450.000 euro uitgegeven.

Het zelf-verduisterende raam van de privékapel kostte 100.000 euro. Verder is de 'Mariatuin' opnieuw aangelegd voor een bedrag van 783.000 euro, met daarin witte zuilen die nog eens 2,3 miljoen hebben gekost. In plaats van zijn eigen verantwoordelijkheid te erkennen gaf de bisschop medewerkers en de raad voor het vermogensbeheer de schuld.

'Ik verwijt hem dat hij nu niet voor zijn zaak staat, maar als een lafaard naar anderen wijst', aldus de woordvoerder. De voorzitter van de Duitse bisschoppenconferentie, aartsbisschop Robert Zollitsch, spreekt volgende week over de affaire met paus Franciscus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden