Omstreden bezuiniging stadsdelen gehalveerd

De bezuinigingen die de stadsdelen moeten doorvoeren, worden gehalveerd. De gemeenteraad dient een voorstel in om niet 14 maar 7 miljoen bij de stadsdelen weg te halen.

Beeld anp

Het voorstel, een initiatief van coalitiepartij D66, krijgt brede steun. Coalitiegenoten SP en VVD hebben hun handtekening gezet, maar ook oppositiepartijen PvdA en GroenLinks.

Dit is de derde aanpassing van de bezuinigingsvoorstellen, die het college vorige maand indiende. In eerste instantie moesten de bestuurscommissies elk 14 miljoen euro inleveren. Structureel.

Woede
Deze ingreep leidde tot veel woede bij de stadsdelen, die aangaven zo'n bedrag alleen te kunnen bezuinigen als ze fors zouden ingrijpen in voor de burger belangrijke taken als schoonmaak, handhaving en schuldhulp. De Amsterdammers zouden de consequenties merken, dreigden ze. "Dit hakt diep in het fijnmazige voorzieningenniveau," zei Ivar Manuel, stadsdeelvoorzitter in Oost, destijds. "De bewoners worden geraakt op alle fronten."

Vervolgens besloot het college de stadsdelen meer tijd te geven, door de bezuinigingen in de eerste twee jaar terug te brengen tot 7 en 10,5 miljoen euro. Daarna moesten ze toch 14 miljoen inleveren. De volgende stap was dat de tweede helft van de bezuinigingen pas komend voorjaar zouden worden ingevuld.

7 miljoen
De gemeenteraad grijpt nu nog verder in en zet de bezuinigingen vast op 7 miljoen. Voor altijd. De fracties verwachten dat de ­bestuurscommissies dit geld kunnen vinden in de eigen organisatie en dus niet in de reiniging of kinderboerderijen.

Volgens Paul Guldemond (D66) bevat de begroting enkele meevallers, waardoor de bezuinigingen minder fors hoeven uit te pakken. "We hebben ruimte om dit op te vangen." PvdA wil dat de bezuinigingen ­geheel vervallen, maar ging toch akkoord met de halvering. "Een mooi begin," zegt Carolien de Heer. "De grootste kou is uit de lucht." Femke Roosma van GroenLinks: "Nu nog de eerste 7 miljoen van tafel."

Lees ook: Bezuinigingen stadsdelen komen hard aan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden