Omroepen verdeeld over plannen voor 'Hilversum'

Omroepen reageren verdeeld op het bericht van staatssecretaris Sander Dekker (Media) dat de publieke omroepen in de toekomst niet meer gefinancierd worden op basis van ledenaantallen, maar op basis van de kwaliteit die ze leveren.

Staatssecretaris Sander Dekker (Media) Beeld ANP
Staatssecretaris Sander Dekker (Media)Beeld ANP

'We zijn verheugd dat de kijker centraal gezet wordt, maar we betreuren dat onze ledenvereniging buitenspel gezet wordt', aldus een woordvoerster van TROS. De ormoep heeft bijna een half miljoen leden. Hoe die vereniging in de toekomst vorm zal krijgen, is nog niet duidelijk.

De TROS heeft ook twijfels bij het nut van de grotere rol die de NPO gaat krijgen. 'We vrezen dat dit voor meer bureaucratie gaat zorgen.'

Evangelische Omroep
De Evangelische Omroep is boos over de enorme bezuiniging van 300 miljoen euro die het kabinet 'Hilversum' oplegt. Omroepdirecteur Arjan Lock laat bovendien weten teleurgesteld te zijn in het gemak waarmee het kabinet het maatschappelijk draagvlak van de omroepverenigingen terzijde schuift.

Ondanks de boosheid en de teleurstelling kan de EO wel leven met de hervorming van het omroepbestel, waarin plaats blijft voor de missie van de EO. 'We kunnen als zelfstandige omroep verder. Onze positie wordt erkend', zo reageert Lock op de plannen van staatssecrataris Dekker.

Omroep MAX
Voorzitter Jan Slagter van omroep MAX vindt dat het kabinet een rare beweging maakt door omroepen niet langer te financieren op basis van hun ledenaantallen. 'Tijdens het vorige kabinet werd ons nog verteld dat we veel leden moesten werven en nu is dat ineens niet meer nodig', aldus Slagter. Zijn omroep MAX wist in korte tijd te groeien naar 310.000 leden.

Slagter: 'Mogelijk zit er een sterke lobby achter van andere ledenomroepen. Zij zijn misschien bang dat omroep MAX of de EO anders te groot wordt.' Slagter vindt verder dat het kabinet de publieke omroep sloopt door 300 miljoen te bezuinigen.

NCRV
Het zou zonde zijn als het Nederlandse omroepbestel zijn eigenheid en diversiteit kwijtraakt. Dat zei algemeen directeur Coen Abbenhuis van de NCRV in een reactie. 'De diversheid maakt dit bestel uniek, we moeten niet naar een model waar dat niet het geval is zoals bijvoorbeeld bij de Vlaamse VRT of een productiehuizensysteem', aldus Abbenhuis.

Abbenhuis noemt het positief dat de staatssecretaris een brede taakopvatting weggelegd ziet voor de publieke omroepen. Hij heeft wel vraagtekens bij het punt dat de NPO gaat bepalen hoe de budgetten verdeeld worden. 'Het is een goede vraag hoe de NPO gaat bepalen wat kwaliteit is en wat niet. De positie van de omroepen raakt zo ondergeschikt aan het geheel.'

VARA en BNN
De VARA zegt in een reactie de concrete uitwerking van de plannen af te wachten. BNN komt later donderdagmiddag met een reactie omdat het de plannen eerst goed wil bekijken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden