Column

Omkoping?

THEODOR HOLMAN

Is Gretha Smit corrupt? Gretha Smit was een goede schaatsster. Bij de Olympische Spelen in Turijn (2006) was zij eerste reserve. Dus als iemand zich had teruggetrokken, mocht zij meedoen.

Gretha was kanshebber voor de titel. Nu gingen zij en haar trainer - aldus gaat het gerucht, maar ik denk dat het waar is - naar slechte schaatssters toe om te vragen of ze zich wilden terugtrekken. Ze boden ook geld. Soms wel 50.000 euro.

Is dat omkoping? Volgens mij niet. Gretha heeft niemand gevraagd te verliezen. Heeft zij uitslagen beïnvloed? Ook niet.

Een voetballer die expres tegen betaling slecht speelt, is corrupt. Maar geld bieden om mee te mogen doen aan een wedstrijd? Dat lijkt mij volkomen gerechtvaardigd.

Het enige is dat het 'volgens de regels van de internationale schaatsunie' verboden is om geld te bieden in ruil voor afmelding. Een vreemde regel voor professionele schaatsers. Stel dat ik Suarez voorstel om voor twaalf miljoen - handje contantje - niet voor Ajax te spelen. Dan zou Suarez dat vermoedelijk doen. Wanneer je met voetbal je geld verdient, en je kunt meer verdienen door niet te spelen, dan doe je dat. Daar is niets onsportiefs aan.

Is het niet veel onsportiever dat iemand die een medaillekans heeft, door de regels niet kan rijden, en dat iemand die absoluut geen kans heeft op een medaille, door diezelfde regels wel mag rijden?

Waarom zouden de zogenaamde ethische regels die gelden voor voetballers, wielrenners, boksers, honkballers, hockeyers, etc. opeens niet meer ethisch zijn als het om schaatsers gaat?

Je mag een wedstrijd niet kopen, maar deelname aan een wedstrijd kopen is de gewoonste zaak van de wereld. Moest je ook niet betalen om aan de Elfstedentocht mee te doen?

Stel dat Pechtold of Wilders of Bos voor tien miljoen willen afzien van deelname aan de politiek, dan mag dat. (Idee?) Stel dat ik Bos met 10.000 euro wil steunen om in de politiek te blijven - dan mag dat ook. Hans Verkoren van de ING heeft 10.000 euro in de PvdA-partijkas gestort. Hij mocht daarna meevergaderen in bijeenkomsten met de Eerste Kamerleden van de PvdA.

ING kreeg van Wouter Bos afgelopen jaar tien miljard euro. Dan hoort u mij toch ook niet zeggen dat Bos corrupt is...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden