Live

Omgeving Dam weer vrijgegeven na bommelding, in Bijenkorf niets gevonden

De omgeving van de Dam werd vanmiddag ontruimd in verband met een bommelding in de Bijenkorf. De politie had een groot gebied afgezet. De Dam, de Warmoesstraat, het Rokin en het Beursplein werden ook ontruimd. Het gebied is inmiddels weer vrijgegeven. In de Bijenkorf is niets gevonden.

Beeld anp

Door een bommelding bij de Bijenkorf op de Dam vanmiddag, werd een groot gedeelte van het hart van Amsterdam ontruimd. Die gebieden op en rond de Dam zijn weer vrijgegeven. De politie heeft ook laten weten niets te hebben gevonden in de winkel. De winkel blijft nog dicht, maar het personeel is inmiddels weer naar binnen. De garage is ook open.

Het Rokin was afgezet tot het ruiterstandbeeld van koningin Wilhelmina, om nieuwsgierigen op afstand te houden. Niet alle gebouwen binnen de afzetting werden ontruimd. De Kalverstraat was nog toegankelijk. Omliggende straten waren leeg.

De politie liet weten dat de ruime afzetting er was om logistieke redenen. Hij gold alleen voor de buitenruimte en bewoners hoefden hun huizen niet te verlaten. In een persbericht werd gemeld dat de bommelding concreet gericht was op de Bijenkorf, niet op de omgeving eromheen.

Politie-woordvoerder Marjolein Koek: 'De aard van de melding was zo serieus dat we wel moesten ontruimen.' De ontruiming duurt waarschijnlijk nog tot 21.00 uur. 'We gaan wel het afgezette gebied verkleinen zodat het stadsleven weer door kan gaan, mits dit veilig is natuurlijk.'

Ook een politiehelikopter en de EOD waren aanwezig. Meerdere ambulances stonden paraat. Trams werden omgeleid.

Onderzoek
Parool-verslaggever Sam Porskamp: 'De ontruimingsdienst is volgens de brandweer binnen om onderzoek te doen. De brandweer wacht op een teken, maar ogen relaxt. Net als de ambulancebroeders, die staan te lachen.'

Medewerkers van de Noord/Zuidlijn mochten niet meer verder werken onder de grond van het Rokin en werden verzocht boven de grond te komen.

De ontruiming van de Bijenkorf, inclusief de omliggende kroegen Majestic en Europub, was rustig verlopen. Bezoekers van de Beurs van Berlage mochten nog in het gebouw blijven.

Chaos
Porskamp sprak het Bijenkorfpersoneel, ze vertelden dat er niet echt paniek was tijdens de ontruiming maar dat er wel chaos was rond de roltrappen. Tamara was net klaar met haar dienst maar moest haar spullen laten liggen. 'Ik wil heel graag naar huis, maar mijn ov-chipkaart ligt binnen.'

Obdeijn: 'Veel winkels in de Kalverstraat moesten dicht, maar weinigen hebben zich daaraan gehouden. Bijna alles is gewoon open.' Omstander Pien Koppe zat te lunchen bij de Bijenkorf tijdens de ontruiming. 'Ik moest mijn peperdure salade laten staan en rennen.'

Het Bijenkorfpersoneel zegt niet meer te mogen praten met media, ze zijn naar de McDonalds.

De drukte neemt inmiddels af. Veel mensen gaan naar huis.

Later meer van Parool-verslaggevers ter plaatse.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden