'Omgekeerde wereld: coffeeshops belemmeren komst scholen'

Het uitgangspunt dat in de buurt van coffeeshops geen scholen gevestigd mogen worden is geen juiste uitleg van het 'afstandscriterium'. Dit stellen Peter Oskam en Michel Rog, beiden Tweede Kamerlid voor het CDA.

De Vinse School begon dit jaar in een voormalige meisjesschool in de Haarlemmerstraat. In de buurt zitten zitten drie coffeeshops. Beeld Marc Driessen
De Vinse School begon dit jaar in een voormalige meisjesschool in de Haarlemmerstraat. In de buurt zitten zitten drie coffeeshops.Beeld Marc Driessen

Zij reageren met Kamervragen op berichtgeving in Het Parool over coffeeshops in Amsterdam en Rotterdam die zich verzetten tegen de komst van scholen in hun buurt.

De Vinse school werd eerder dit jaar door een ambtenaar geweigerd zich te vestigen op een plek nabij een coffeeshop in Amsterdam-Noord. Na de zomer kreeg de school, inmiddels in een pand in de Haarlemmerstraat getrokken, bezorgde vragen van een advocaat van coffeeshops. Hij wilde zich ervan verzekeren dat de Vinse school slechts tijdelijk gevestigd zou worden in de Haarlemmerstraat. Tegen de komst van een school is bovendien een bezwaarschrift ingediend bij het stadsdeel Centrum.

Omzetverlies
Spong Advocaten liet weten namens een coffeeshop een rechtszaak voor te bereiden tegen een school in Rotterdam die zich in de buurt van de shop wilde vestigen. De coffeeshop vreest op zijn minst omzetverlies als door de komst van de school de openingstijden beperkt moeten worden.

Oskam en Rog willen van de minister van veiligheid en justitie, Ard van der Steur, en van de staatssecretaris van onderwijs, Sander Dekker, een overzicht hebben van alle bezwaarschriften die in Rotterdam en in Amsterdam zijn ingediend tegen de komst van scholen. Ook vragen zij zich af of deze kwestie in andere gemeenten speelt. Verder willen de Kamerleden weten of overleg heeft plaatsgevonden over de wat zij noemen discutabele toepassing van het afstandscriterium in Amsterdam-Noord.

Omgekeerde wereld
Oskam en Rog willen voorts weten of de bewindslieden hun mening delen dat het de omgekeerde wereld is dat op locaties geen onderwijsbestemming gevestigd zou mogen worden omdat er al een coffeeshop in de buurt is.

Verder willen de Kamerleden meer weten over eerdere gebeurtenissen, waarbij coffeeshophouders de Amsterdamsche School aan de Nieuwezijds Voorburgwal 68 wilden uitkopen en het feit dat een coffeeshop tegenover de Houthaven mocht blijven omdat het 4e Gymnasium zou vertrekken.

Zwalkend beleid
Michael Veling, de voormalige fractieleider van het CDA in Amsterdam-Centrum, tevens eigenaar van coffeeshop 420 Café nabij het Damrak, spreekt van een zwalkend beleid. Hij wijst er op dat het afstandscriterium nooit in de wet verankerd werd, maar bedacht is door de oud-minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, tevens oud-wethouder in Amsterdam, met als doel het cannabisgebruik onder jongeren terug te dringen.

Burgemeester Eberhard van der Laan sprak met minister Ivo Opstelten van Binnenlandse Zaken af dat hij een afstanscriterium tezamen met andere maatregelen zou introduceren om de invoering van de 'wietpas' in Amsterdam te voorkomen. Er zou een overgangstermijn gelden van twee jaar. De laatste 15 coffeshops schijnen eind dit jaar gesloten te worden. De overgangstermijn, zo werd vandaag voorgesteld door Van der Laan, wordt verlengd tot 1 juli volgend jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden