Lezersbrieven

'Omfietsen via het Vondelpark is een schijnoplossing'

Lezers reageren op het nieuws dat Milieudefensie de overheid voor de rechter sleept om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk maatregelen worden genomen om de luchtkwaliteit aan de eisen te laten voldoen. 'Omfietsen is een schijnoplossing.'

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat fijnstof extra schadelijk is voor fietsers. Beeld anp
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat fijnstof extra schadelijk is voor fietsers.Beeld anp

Normen voor fijnstof

In Het Parool van maandag zegt wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) dat Amsterdam al jaren binnen de wettelijke normen voor fijnstof blijft. Deze wettelijke normen overschrijden de gezondheidskundige advieswaarden echter twee tot 2,5 maal.

In de recentste rapportage van de Amsterdamse GGD wordt de harde werkelijkheid beschreven op pagina 21. Over het fijnstof PM10: 'Op alle verkeersbelaste stations werd zowel de advieswaarde van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) voor langetermijn- als voor kortetermijnblootstelling overschreden.'

Over het nog veel schadelijker fijnstof PM2.5: 'Op alle meetstations werd de gezondheidskundige advieswaarde van de WHO voor langetermijnblootstelling van maximaal 10 microgram/m3 als jaargemiddelde overschreden. Ook de advieswaarde voor kortetermijnblootstelling werd op alle meetstations (ruim) overschreden.'

In het verschil tussen de wettelijke normen en de WHO-gezondheidsnormen zit de afweging tussen gezondheid en economie. Het is helaas gewoonte geworden van Choho's collega-wethouder Pieter Litjens (Verkeer) deze afweging op eigen houtje nogmaals te maken, boven op (!) de ongezonde wettelijke normen.

Janhuib Blans, Amsterdam

Filterend dak

In Het Parool van zaterdag stond dat wetenschappelijk onderzoek bewijst dat fijnstof extra schadelijk is voor fietsers. De onderzoeker adviseerde voortaan door het Vondelpark te fietsen in plaats van over de drukke Overtoom.

Dat is een schijnoplossing. De oorzaak van het probleem is immers uitlaatgas.

In de Wibautstraat wordt het probleem wel goed aangepakt. Daar worden groene daken aangelegd die met speciale algenvoeding het fijnstof uit de lucht filteren. Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) opende onlangs een grote opstelling op het dak van het Premselahuis. Omfietsen is straks niet meer nodig. Ook niet bij de Overtoom.

Ad van Vugt, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden