'Ome Gerrie (84)' maakt korte metten met indringer

Oud-worstelaar Gerrie Vogelzang (84) maakte maandagnacht korte metten met een indringer. 'Na ongeveer een minuut begon hij te kermen.'

Jesper Roele
Gerrie Vogelzang: 'Nu hebben ze het over een bejaarde die een veel jonger iemand in elkaar heeft geslagen. Dat vind ik niet leuk, want ik voel mij niet ­bejaard. Ik ben nog topfit' Beeld Niels Blekemolen
Gerrie Vogelzang: 'Nu hebben ze het over een bejaarde die een veel jonger iemand in elkaar heeft geslagen. Dat vind ik niet leuk, want ik voel mij niet ­bejaard. Ik ben nog topfit'Beeld Niels Blekemolen

Aan de eettafel van zijn flat in Amstelveen zit de 84-jarige Gerrie Vogelzang. Een foto van hem samen met Anton Geesink hangt aan de muur. "Een worstelmaatje van vroeger," vertelt hij. ­

Vogelzang is namelijk twaalf keer Nederlands kampioen worstelen geweest in de Grieks-­Romeinse stijl en 'meesterworstelaar'. Een titel die hij jaren geleden heeft gekregen van de ­Nederlandse Krachtsportbond. Maar de armen van de oud-worstelaar zijn ook verpakt in verband en er zijn blauwe plekken te zien.

Knijpen onder de ribben
Maandagnacht om vier uur gaat de deurbel van Vogelzang. Als hij de deur opendoet, begint er meteen een man te schreeuwen. "Zo'n gek moet ik niet binnen hebben, dacht ik, en ik probeerde de deur weer dicht te doen."

De reden dat Vogelzang opendoet op dit tijdstip is omdat hij denkt dat het zijn buurman en vriend Cor is. "Cor is net uit het ziekenhuis en ik had hem 's middags nog een haring ­gebracht. Als er iets was, mocht hij altijd bij mij aanbellen, had ik gezegd. Maar het was Cor dus niet."

De man probeert binnen te komen, waarop ­Vogelzang besluit in te grijpen. "Ik gaf hem drie goede stoten op zijn kaak, maar hij bleef gewoon staan. Het waren echt harde stoten. Normaal zou iemand echt wel neergaan." Het lukt de man vervolgens om binnen te komen.

Op dat moment weet de meesterworstelaar precies wat hij moet doen. "Ik pakte hem van achter vast en ben keihard blijven knijpen onder zijn ribben. Na ongeveer een minuut begon hij te kermen en vlak daarna werd hij ­helemaal slap."

De indringer is knock-out gegaan en Vogelzang legt hem op de galerij van de flat neer, gaat naar binnen en doet de deur dicht. "Mijn armen zaten onder het bloed, ik had ze langs de deur geschaafd en wilde dat afspoelen. Maar op dat moment ging ook de telefoon."

Het is de buurvrouw die veel lawaai heeft gehoord en bij wie ook is aangebeld. Zij heeft echter niet open­gedaan, maar de politie gebeld, die even later ­arriveert en de indringer arresteert.

Het verhaal gaat snel rond, maar Vogelzang blijft bescheiden. "Vroeger worstelde ik met mannen als Anton Geesink, Willem Ruska en Chris Dolman. Dat waren pas gevechten. Nu hebben ze het over een bejaarde die een veel jonger iemand in elkaar heeft geslagen. Dat vind ik niet leuk om te horen, want ik voel mij niet ­bejaard. Ik ben nog topfit."

Bij worstel- en boksclub A.A.C. Hercules, waar hij al ruim zestig jaar lid is, komt hij nog steeds trainen, vertelt penningmeester Hans Berkenbosch. "Worstelen doet hij niet meer, maar een beetje met de gewichten spelen, kan hij niet ­laten. Samen met een paar andere 'oudjes' is hij hier iedere maandag- en donderdagavond te vinden. Vroeger worstelde hij met de besten van Nederland. Hij is nog een van de laatste der mohikanen van het gouden worstelteam."

Twee mannen die in de boksring staan te sparren, stoppen meteen als hen naar Vogelzang wordt gevraagd. "Ome Gerrie is een held," zegt een van hen trots. "Die man heeft echt bij de ­verkeerde aangebeld en zijn lesje geleerd."

Zaak geseponeerd

Na het voorval heeft Vogelzang de volgende ochtend aangifte gedaan van mishandeling bij de politie. Deze is in behandeling genomen door het OM.

Vrijdagochtend kreeg Vogelzang van de officier van justitie per brief de mededeling dat de zaak geseponeerd is. Navraag leert dat de officier te weinig bewijs ziet om de verdachte verder te vervolgen.

"De officier vindt het heel naar wat er gebeurd is, maar moet de zaak seponeren," aldus persvoorlichter Franklin Wattimena. "De buurvrouw heeft wel wat gehoord, maar niets gezien en de verdachte ontkent het voorval. De heer Vogelzang is dus de enige getuige en op basis daarvan is de inschatting van de officier dat de rechtbank niet tot een veroordeling zal komen. Dus seponeren wij de zaak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden