Column

Ombudsman

THEODOR HOLMAN

De heer Brennink­meijer is onze nationale ombudsman. 'Een onafhankelijke functionaris die klachten van burgers over onbehoorlijk overheidsoptreden behandelt.' Hij mag ook 'eigener beweging' klachten onderzoeken.

De ombudsman is een 'Hoog College van Staat'; dat betekent dat hij zelfstandig mag handelen, maar wel door de overheid betaald wordt.

We hebben een kabinet dat tegen de ombudsman is. Ze willen hem wegwerken. Dat doen ze door hem in de pers zwart te maken.

Hirsch Ballin, minister van Justitie, zei over zijn oud-student (die er dus is om uw en mijn klachten over de overheid te behandelen): ''De ombudsman is onjuist en onvolledig.'' Een grote blunder van Hirsch Ballin, die dat heeft moeten intrekken, maar dat slechts in het verborgene heeft gedaan.

Een paar dagen geleden liet minister van Financiën Wouter Bos alle media weten dat hij 'geschrokken en geschokt' was door de kritiek van Brenninkmeijer op de strandrellen in Hoek van Holland. Hij vond zijn uitspraken 'ongepast en onverantwoord.'

Het was een achttien karaats blunder van Bos. Brenninkmeijer had zich weliswaar over die strandrellen uitgelaten, maar had dat in de vragende vorm gedaan ('Stel...' etc.), tijdens een lezing voor studenten en hoogleraren.

Een slechte journalist die er niets van begrepen had, schreef hierover een piepklein stukje - en alleen op basis daarvan had Bos Brenninkmeijer afgebrand. Bos verweet hem dus iets dat hij zelf niet had gedaan: eigen onderzoek!

Bos heeft Brenninkmeijer dus louter en alleen om politieke redenen zwart gemaakt. Welke andere redenen kunnen er zijn? Hij kon beter weten, omdat zijn collega Ter Horst (ook PvdA) door Brenninkmeijer zelf op de hoogte was gebracht van wat hij had gezegd. Ter Horst heeft dus Bos niet geïnformeerd, of wel geïnformeerd, en dan is kwade opzet van Bos bewezen.

Waarom wil men Brennink­meijer weg hebben?
Hij onderzoekt door u aangemelde fouten op de ministeries. En hij onderzoekt het koninklijk huis. Eén en één is twee.

Denkt u dat 'ze' zijn arbeidscontract verlengen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden