Ombudsman ziet geen verbetering in nachtelijke overlast binnenstad

Extra handhavers zorgen niet voor minder overlast rond de uitgaanspleinen, zag ombudsman Arre Zuurmond, tijdens een nachtje 'undercover.' 'De overheid verliest de greep op de nachtelijke binnenstad.'

Nachtelijke drukte in de Korte Leidsedwarsstraat.Beeld Dingena Mol

Op zijn vrije avond toog ombudsman Arre Zuurmond vrijdag naar het gebied rond het Leidseplein, de Leidsegracht en het Raamplein, om te zien of de situatie al is verbeterd nadat hij in maart - voor de zoveelste keer - de noodklok had geluid met een rapport.

Daarin noemde Zuurmond de stad een 'urban jungle,' waarin de overheid 'onduldbaar afwezig' is. Het schokkende rapport leidde tot een intensivering van het toezicht in de stad, met extra handhavers en een stopverbod voor taxi's.

Grepen niet in
Vrijdagnacht zag de ombudsman, die zich niet bekendmaakte, tijdens zijn ronde weliswaar meer handhavers en politieagenten, maar niet minder overlast en overtredingen. "Duidelijk is dat de inspanning is verhoogd. Er waren veel meer agenten, handhavers en hosts, maar ze reageren vaak niet op overtredingen. Op een plek waar een taxistopverbod geldt, grepen ze niet in."

Omdat Zuurmond zich niet bekend wilde maken, vroeg hij niet waarom de handhavers overtredingen duldden. Aan werkethiek ligt het niet, denk de hij. "Ze werken hard, maar het ontbreekt hen aan duidelijke instructies en bevoegdheden."

Overigens constateerde de ombudsman ook dat bij een kroeg waarover meldingen van overlast waren binnengekomen de situatie meeviel.

Technische middelen
Volgens de Zuurmond moet het handhaven slimmer gebeuren. "Er moet een strategie komen en betere technische middelen. Een voorbeeld? Ik zie taxichauffeurs van alles doen wat niet mag. Waarom krijgen taxi's geen track en trace-systeem, vergelijkbaar met de tachograaf in een vrachtwagen, die bijhoudt wat de chauffeur allemaal uitspookt?"

Zuurmond vindt het zorgelijk dat tal van overtredingen voortdurend ongestraft blijven. "De overheid verliest haar grip op de binnenstad. En als de overheid wegvalt, dan geldt nog slechts het recht van de sterkste."

Lees ook: Lawaai op het Leidseplein? Oordoppen in, dan gaat het prima

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden