Ombudsman: wachttijd van half uur bij DUO onacceptabel

De Nationale ombudsman vraagt opnieuw aandacht voor de slechte telefonische bereikbaarheid van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

ANP
Nationale ombudsman Reinier van Zutphen Beeld ANP
Nationale ombudsman Reinier van ZutphenBeeld ANP

Studenten die DUO telefonisch willen bereiken, staan ongeveer een half uur in de wacht. Dat is veel te lang, vindt Nationale ombudsman Reinier van Zutphen, die daarover opnieuw aan de bel trekt.

In een brief aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs schrijft de ombudsman veel 'klachten en signalen' te krijgen over de telefonische bereikbaarheid van DUO. 'Zo'n lange wachttijd is niet acceptabel. Studenten moeten kunnen rekenen op een adequate telefonische dienstverlening van DUO.'

Geen excuus
'Financiële beperkingen van een departement mogen daarvoor geen excuus zijn. Voor studenten gaat het om ingrijpende zaken, zoals een oplopende studieschuld,' stelt de ombudsman .

Na eerdere vragen van Van Zutphen had de minister laten weten dat ze pas in het voorjaar weet of er ruimte op de begroting is om het telefoonteam van DUO te versterken.

Maar de ombudsman vindt verbetering nu nodig. Aan de minister schrijft hij dat de wachttijd van een half uur 'aanzienlijk langer is dan de twee à drie minuten waarnaar u streeft'.

Herhaalde oproep
In een eerdere brief aan de minister had hij al zijn zorgen geuit over de slechte bereikbaarheid van DUO omdat hij 'opvallend' veel klachten van studenten en oud-studenten had ontvangen. Op zijn herhaalde oproep verwacht de ombudsman antwoord binnen twee weken wegens de 'urgentie van het onderwerp'.

In een reactie noemt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) de brief van de ombudsman 'terecht'. Volgens voorzitter Tom van den Brink hebben veel studenten vragen voor DUO wegens het 'opspelen van nieuwe discussies rondom studieschulden''.

"De waarschijnlijke verhoging van de rente op studieschulden, en het wel of niet kunnen krijgen van een hypotheek bij een studieschuld spelen hier zeker mee."

Lees ook: Ombudsman: DUO moet meer doen bij schulden van student

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden