Ombudsman: veteraan te lang in onzekerheid

Het ministerie van Defensie heeft traag gehandeld bij de noodkreten van een Bosniëveteraan die hulp vroeg voor zijn posttraumatisch stresssyndroom (ptss). Het heeft na de eerste keuring in 2006 zeker vier jaar geduurd voor de man een passende behandeling kreeg. Dat stelt de Nationale Ombudsman vandaag. De ombudsman benadrukt dat een snelle en adequate behandeling van psychisch beschadigde veteranen heel belangrijk is.

Blauwhelmen dragen de kist van een overleden soldaat in Bosnië (1995) Beeld ANP
Blauwhelmen dragen de kist van een overleden soldaat in Bosnië (1995)Beeld ANP

De moeder van de veteraan klopte medio 2012 aan bij de ombudsman. Ze maakte zich ernstige zorgen over haar zoon die in 1993 als dienstplichtig militair naar voormalig Joegoslavië was uitgezonden. Eerder deed hij een poging tot zelfdoding, en de toestand in het gezin (met vrouw en kinderen) was erg zorgelijk. De veteraan deed in 2006 een klemmend beroep op Defensie, maar de adequate behandeling startte pas jaren later, in 2010.

Pas na tussenkomst van de ombudsman kreeg de moeder ruim een jaar later een reactie van Defensie. Het ministerie kon de ombudsman geen reden geven voor de vertraging. Wel zijn inmiddels excuses gemaakt.

Na ruim 7 jaar werd in december vorig jaar een medische eindtoestand vastgesteld, waaraan een militair invaliditeitspensioen is gekoppeld.

Defensie betreurt het dat de veteraan lang heeft moeten wachten op zijn behandeling. 'Dit is niet in lijn met ons beleid en daar is excuus voor aangeboden', aldus een woordvoerder. Hij benadrukt dat de veteranenzorg bij Defensie goed is. Op 11 juni opent er een apart veteranenloket. Volgens de woordvoerder helpt dat om de begeleiding van veteranen met problemen verder te verbeteren.

Sinds juli vorig jaar vervult de ombudsman ook de rol van veteranenombudsman. In februari werd bekend dat zich sinds juli vorig jaar al 70 ex-militairen hebben gemeld met klachten over de manier waarop een overheidsinstantie met ze omgaat. De klachten gingen onder meer over de nieuwe regeling bij een ptss. Bij sommigen is door die regel het invaliditeitspensioen verlaagd, terwijl de psychische klachten niet zijn veranderd. Zo'n 300 veteranen tekenden daar bezwaar tegen aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden