Ombudsman: verruwing in relatie met kabinet

Brenninkmeijer reageerde zondag in Buitenhof op de forse kritiek van vicepremier Wouter Bos. Foto ANP

AMSTERDAM - De Nationale Ombudsman, Alex Brenninkmeijer, is ongelukkig met de ''verruwing'' in de verhouding tussen hem en het kabinet.

''Het spel wordt erg hard gespeeld'', aldus Brenninkmeijer zondag in het tv-programma Buitenhof. Hij reageerde daarmee op de forse kritek van vicepremier Wouter Bos. Die zei vrijdag dat het kabinet geschrokken en geschokt was door kritiek die de ombudsman zou hebben geuit op het optreden van de politie tijdens de strandrellen in Hoek van Holland.

Volgens Brenninkmeijer is onterecht de indruk ontstaan dat hij het heeft opgenomen voor de relschoppers. Naar eigen zeggen heeft hij tijdens een lezing in Tilburg afgelopen donderdag alleen ''in vragende zin'' over de strandrellen en de aanpak ervan gesproken, en geen oordeel geveld. Hij zei het jammer te vinden dat het kabinet op basis van een krantenbericht heeft gereageerd. Bos verweet Brenninkmeijer dat hij zich uitsprak over het politieoptreden zonder enige vorm van eigen onderzoek. Daarna heeft Brenninkmeijer contact gehad met minister Guusje ter Horst (Binnenlanse Zaken) en zijn visie toegelicht.

De ombudsman erkende zondag dat hij de laatste tijd geregeld botst met het kabinet. Premier Jan Peter Balkenende vindt bijvoorbeeld dat Brenninkmeijer niet bevoegd is onderzoek te doen naar klachten van Edwin de Roy van Zuydewijn. En justitieminister Ernst Hirsch Ballin lag lange tijd met de ombudsman in de clinch over de behandeling van een zakenman die het slachtoffer is geworden van ID-fraude.

Brenninkmeijer constateerde een aantal keren ''een draai om de oren''. ''De marges zijn smal.'' De ombudsman zei in eigen omgeving gewaarschuwd te worden dat het kabinet hem op deze manier probeert ''in het hok te krijgen''. Zelf sprak hij zich daar niet over uit. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.