Ombudsman onderzoekt preventief fouilleren

De Nationale ombudsman is op eigen initiatief begonnen met een onderzoek naar twee acties van de regiopolitie Gelderland-Zuid, waarbij preventief is gefouilleerd. In beide gevallen riepen de betrokken burgemeesters een gebied uit tot veiligheidsrisicogebied om zo deze controles mogelijk te maken.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Preventief fouilleren is volgens de ombudsman 'een ingrijpend middel dat bedoeld is om wapenbezit terug te dringen en de veiligheid te vergroten in wijken waarvan bekend is dat zich daar veel wapenincidenten voordoen.' Ombudsman Alex Brenninkmeijer wil daarom onder meer weten hoeveel wapenincidenten zich eerder op beide locaties hadden voorgedaan. Ook heeft hij vragen gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie, het politiekorps en de beide burgemeesters.

Parkeerplaats
De acties hadden plaats op een parkeerplaats langs de snelweg A2 bij Beesd (gemeente Geldermalsen) en op een camping in Kerkdriel (gemeente Maasdriel). De parkeerplaats was uitgekozen omdat er sprake was een inbraakgolf in het gebied en vluchtende inbrekers volgens de politie vaak via de A2 verdwenen. Passerend verkeer werd de parkeerplaats op geleid, waar 100 ambtenaren wagens en papieren nasnuffelden. Er werden vooral openstaande boetes en achterstallige belastingaanslagen gevonden.

De camping in Kerkdriel werd hermetisch afgesloten en doorzocht, omdat vooronderzoek had uitgewezen dat daar sprake zou zijn van wapen- en drugshandel, illegale bewoning en criminele activiteiten. Nadat ruim 80 ambtenaren een dag lang hadden gezocht, volgden enkele aanhoudingen en de inbeslagname van wat auto's en stacaravans.

Het onderzoek moet komend voorjaar klaar zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden